Жорж Сьора 162 години от рождението на Жорж Сьора Жорж Georges Seurat с Google Doodle!!!

Жорж Сьора 162 години от рождението на Жорж Сьора Жорж Georges Seurat с Google Doodle!!! Жорж Сьора (на френски: Georges Pierre Seurat) е френски художник и теоретик, Сьора рисува най-известната от всичките си картини „Неделен следобед на остров Гран Жат“ в продължение на 2 години. Умира само на 31 години. Причината за смъртта му остава неизяснена сред основателите на неоимпресионизма. Какво е характерно за неоимпресионизма, за чиито основатели са смятани Сьорa и Синяк."Работата на Сьора създава впечатление за музикална симфония. Оценявайки пълния синтез на общия ефект, същевременно разбирате стойността на всеки отделен музикален елемент, като усещате различната сила на звука." За неоимпресионистичната си теория Сьора се опира на теоретичните изследвания в книгата на Шарл Блан "Histoire де peintres де toutes ле écoles" и теорията за цвета на Мишел Йожен Шеврьол - "Принципите на хармонията и контраста на цветовете и тяхното приложениe в изкуството".
Те напълно се отдалечават от академичните канони и скъсват както с идеалите от античността така и с идеите на реализма и импресионизма.Различните версии са инфекциозна ангина, менингит, дифтерит или пневмония.Картини -
Къпане в Аниер
Неделен следобед на остров Гран Жат
Сена от остров Гран Жат
модел
Айфеловата кула
Модел
Етюд от Неделен следобед на остров Гран Жат
Детайл от Парадът
За пръв и последен път е представен на официалния Салон на изкуствата с рисунката "Портрет на Едмон-Арман Жан" - портрет на неговия най-добър приятел.
Любимото му занимание в свободното време било да разучава старите майстори в Лувъра. Особен интерес проявява към техниката "флоштаж" на Дьолакроа. Признава за свой учител Анри Леман.

Как се ражда неоимпресионизма: През 1884 г. Сьора се среща с Пол Синяк и двамата се откриват взаимно - изповядват общи възгледи за изкуството. През същата година Сьора рисува "Къпещи се в Аниер" - първата си голяма картина. Същата, която Парижкия салон отхвърля. Сьора е дълбоко огорчен, защото за картината си е направил 14 скици и 10 подготвителни рисунки. Всъщност, именно разочарованието му от отношението на "канониците" от Салона към различните в живописта, го подтиква към основаването на "Салонът на независимите художници" през м. юли същата година."Неделен следобед на Гранд Жад" е показана на последната изложба на импресионистите в Париж, състояла се в периода 15 май - 15 юни 1885 г. Сьора получава покани за изложба в Ню Йорк и Брюксел, където показва седем свои картини, включително "Неделен следобед на Гранд Жад"
Неоимпресионизмът е термин, въведен от френския критик Феликс Фенеон през 1887 г., за да характеризира движенията в изкуството през късния XIX век. Шедьовърът на Сьора "Неделен следобед на остров Гран Жат" се смята за начало на движението.

Дата на публикация: 1 декември, 2021
Категория: Друго
Ключови думи: Google от На Години 162 GEORGES Жорж Рождението Doodle!!! Seurat Сьора

Показване на още