Ден на Благодарноста в България - Thanksgiving Day in Bulgaria 2021

Ден на Благодарноста в България - Thanksgiving Day in Bulgaria 2021 - Денят на благодарността е национален празник, празнуван на различни дати в Канада, САЩ, някои от Карибските острови и Либерия. В САЩ се празнува на 4-тия четвъртък на ноември, а в Канада – на 2-рия понеделник на октомври. В тези страни той е официален празник. Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английските заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник. Подобни празници съществуват и в Германия и Япония.

По своята същност, това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година благодарение на Неговата щедрост. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник. Понякога съвсем небрежно го споменават като „Turkey Day“ (Ден на Пуйката). (Аналогично както при нас: Рождество Христово се отъждествява с Коледа.) Денят на благодарността датира от времето преди създаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в САЩ да се счита 4 декември, когато първите пилигрими са празнували Деня на благодарността, след като са оцелели с помощта на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

Има и друго мнение – на автора Робин Гоя и Майкъл Ганън – преподавател в Университета във Флорида, според които най-ранното честване в земите на САЩ е на 8 септември 1565 г., в земите на днешна Флорида. Има и силни доказателства за честване на празника през 1578 г. в земите на Канада.

Ден на благодарността в САЩ се наблюдава на различни дати в историята. До средата на 20 век, последният четвъртък на ноември е бил станал обичайният Ден на благодарността в повечето щати на САЩ. Обаче едва на 26 декември 1941 президентът Франклин Делано Рузвелт подписва законопроект, одобрен от Конгреса, който урежда като официален празник Деня на благодарността на четвъртия (а не последния) четвъртък на ноември.

Денят на благодарността в Канада не е бил с фиксирана дата, до края на 19 век, тогава той обикновено се е провеждал на 6 ноември. След края на Първата световна война, Денят на благодарността и Денят в памет на тържеството обикновено са се провеждали през една и съща седмица. За да се предотврати сливането на две почивки, през 1957 година канадският парламент обявява Денят на благодарността да се отбелязва на сегашната си дата.
В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга традиционна храна.
Rick Steves' Europe Travel Guide | Check your local public television station for this Rick Steves’ Europe episode or watch it on https://www.ricksteves.com/watch-read-listen/video/tv-show Bulgaria, so mysterious to most Americans, has a vivid identity as a crossroads of the Balkans. We'll trace the country's complex history, from ancient Thracian tombs to medieval Orthodox Christian monasteries to Soviet monuments. And we'll enjoy an intimate taste of contemporary culture: the yellow brick road of Sofia; the gregarious craftspeople of the medieval capital, Veliko Tarnovo; and the thriving pedestrian zones of cosmopolitan Plovdiv.

Visit http://www.ricksteves.com for more information about this destination and other destinations in Europe.

Check out more Rick Steves’ Europe travel resources:
“Rick Steves’ Europe” public television series: https://www.ricksteves.com/watch-read-listen/video/tv-show
“Travel with Rick Steves” public radio program: https://www.ricksteves.com/watch-read-listen/audio/radio
European Tours: https://www.ricksteves.com/tours
Guidebooks: https://store.ricksteves.com/shop/guidebooks
Travel Gear: https://store.ricksteves.com/shop/
Trip Consulting: https://www.ricksteves.com/travel-help/plan-your-trip-with-our-expert-consultants
Travel Classes: https://www.ricksteves.com/watch-read-listen/video/travel-talks
Rick Steves Audio Europe App: https://www.ricksteves.com/watch-read-listen/audio/audio-europe

Rick Steves, America's most respected authority on European travel, writes European travel guidebooks and hosts travel shows on public television and public radio.

Дата на публикация: 25 ноември, 2021
Категория: Изкуство
Ключови думи: In България На day Ден Bulgaria Thanksgiving 2021 Благодарноста

Показване на още