Днес 1 ноември 2021 г. почистват река Марица в Пловдив от дървета и храсти

Тежка техника се включва в почистването на коритото на река Марица в Пловдив. Причината - градът е заплашен от наводнения и екологична катастрофа и общината сигнализира за проблема в писмо до премиера.
Последното голямо почистване на коритото на реката в Пловдив е извършено преди 10 години. Оттогава всяка година се правят опити за разчистване на растителността, но общинското предприятие в града не разполага с достатъчно капацитет.
Сега се налагат спешни действия, защото при наводнение има опасност от замърсяване на питейната вода и на сметището на града край Цалапица.
За разчистване на храстите и дърветата, които затлачват коритото на реката, общинския съвет в Пловдив отпусна 31 000 лева за тежка техника.
Към момента обаче се прочиства само храстовидната растителност. Общината е получила писмо от РИОСВ, че за изкореняването на дърветата в коритото на река Марица, е необходимо решение на комисия, която преди това да огледа и да маркира дърветата.
Освен основно почистване, трябва да се коригират наносните отлагания на коритото на река Марица, както и да се укрепят защитните стени. По сметки на Община Пловдив за това са необходими 16,5 млн. лева.

Дата на публикация: 1 ноември, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: от днес г. река Пловдив ноември храсти дървета Марица 2021 почистват

Показване на още