Президента Румен Радев призова да се направи всичко възможно и да се избегне пик с коронавирус COVID

Министерството на здравеопазването публикува информация за т.нар. зелен сертификат, който се изисква от днес за дейности на закрито.
Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:
- За ваксинация срещу COVID-19;
- За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
- За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест. България и Румъния дипломатично не са били сочени с пръст заради ниските нива на ваксинирани на срещата на върха в Брюксел - стана ясно от думите на президента Румен Радев. Според него трябва да бъде направено всичко възможно, за да се избегне пик в България, който ще доведе до висока заболеваемост и много починали. Радев коментира, че би свикал заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата, ако партиите имат ясни и конструктивни позиции.

Президентът Румен Радев призова за разбиране за това, което прави правителството за справяне с пандемията, въпреки че той самият имал критики за някои аспекти за начина на въвеждане на мерките. Евролидерите настояха за повече усилия в борба с дезинформацията по отношение на ваксините, особено в социалните медии.

"Отдавна има ваксини, всеки ден се говори за ваксини от специалисти от най-различен спектър. Всеки ден се призовават хората, но това е състоянието към момента. България и Румъния бяха единствените държави, които без да се дават имената, това беше доста дипломатично от госпожа Урсула фон дер Лайен, когато тя представи своя брифинг. Вече средният процент за ЕС е над 75, доста държави са над 90 и нагоре, включително тук в Белгия", коментира държавният глава.

Днес европейските лидери обсъждаха миграцията и охраната на външните граници на ЕС. България е поискала от Брюксел ясен оперативен план в случай, че рязко нарасне натискът на мигранти към границата ни. Няколко държави поискаха ЕС да може да строи огради в случай на заплаха, но до конкретни решения по този въпрос не се стигна.

По време на срещата Радев е разговарял и с германския канцлер Ангела Меркел за започването на преговори за членство с Република Северна Македония.

"Тя е приела за своя кауза България да отвори врата на Северна Македония за европейската интеграция още тази година. Решаващият съвет, знаете, ще бъде през месец декември. Аз имам ясни аргументи по темата и затова поне 5 пъти говорих с нея по тази тема", коментира Румен Радев.
Европейските лидери се сбогуваха с германския канцлер Ангела Меркел, за която днешният съвет беше последен. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обърна към нея в емоционална реч и каза, че Съветът без нея ще бъде като Рим без Ватикана или като Париж без Айфеловата кула. Ще ни липсва вашата мъдрост, особено в тези трудни времена, допълни още Мишел.
Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg). Този документ не е ограничен със срок на валидност.
Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с ПСР-тест.
Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.
Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg
Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест.
Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.
За „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Дата на публикация: 24 октомври, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: се Всичко ДА направи възможно радев президента призова румен Пик избегне Коронавирус COVID

Показване на още