Строги мерки в Италия не можеш да отидеш на работа без зелен сертификат

Строги мерки в Италия не можеш да отидеш на работа без зелен сертификат От 15.10.2021 в Италия зелените сертификати са задължителни. Над 23 млн. служители в държавния и частния сектор вече са длъжни да притежават документ за ваксина или за отрицателен тест, направен в рамките на 48 часа. В противен случай - не могат да работят. Италия е единствената държава в ЕС, въвела толкова строги мерки, а решението на правителството в Рим очаквано доведе до бурни протести.
Генуа, Триест и Анкона - три от ключовите италиански пристанища днес осъмнаха с блокади.
Работници скандират "долу ръцете от работата ми" и "искаме си свободата". Преговорите между синдикатите и правителството пропаднаха - премиерът Марио Драги отхвърли предложението зелените паспорти да влязат в сила от 30 октомври.
И така от днес неваксинираните, непреболедувалите и тези, които нямат отрицателен тест, не могат да работят. На пристанището в Триест 40% са без зелен паспорт, в Генуа - 20%.
Протестът ще продължава докато не отменят тази мярка, категорично заявява Стефано Пузери, синдикат на докерите.
Нарушителите са заплашени от глоба до 1500 евро и отстраняване от работа.
Недоволство има и в други сектори.
Чувствам се лишена от гражданските си права, от правото да работя. От 16-годишна сама си изкарвам прехраната. Сега държавата ми казва, че вече нямам право да работя, смята Флавия Борела, служителка в супермаркет.
По данни на италианското правителство, около 15% от служителите в частния сектор и 8% в държавния, все още не разполагат със сертификат. Досега имунизациите бяха задължителни за медици и учители.
Властите се надяваха новото изискване да убеди и онези 20% от италианците, които още не са се ваксинирали, да го направят.

Дата на публикация: 19 октомври, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: без не На ДА работа италия отидеш можеш зелен Мерки строги Сертификат

Показване на още