Честит Петковден - Честит имен ден Пепа и на Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петкана, Пенко, Пенка,

Честит Петковден - Честит имен ден Пепа и на Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петкана, Пенко, Пенка, Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а след кончината ѝ нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.
Внимавайте кой влиза в дома ви - утре е Петковден!
Цар Иван-Асен II ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на старата столица. След това са пренасяни на множество места, докато накрая намират покой в румънския град Яш, където са и досега.
Празникът в чест на света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.
На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.
В християнската митология света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене.
В района на Тракия около Петковден се правят специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др.
Какво трябва да има на трапезата на Петковден

Дата на публикация: 14 октомври, 2021
Категория: История и нации
Ключови думи: На Ден Петра пепа Петко Честит имен пенка пенко петка петкана петковден петрана петрина Петкан Петрия

Показване на още