Доц. д-р Людмил Георгиев представя в Котел най-голямата колекция от фуражки и униформи www.kotelnews

http://kotelnews.com Доц. д-р Людмил Георгиев представи в Котел изложбата „Символи на държавността” и най-голямата колекция от фуражки и униформи. По случай 22 септември - Ден на Независимостта на България, KOTELNEWS Ви представя неизлъчван материал-интервю от 2020 година, в който със своята уникална сбирка доц. д-р Людмил Георгиев предлага един необичаен скок през времето и в историята. Започната на шега през 1997 г., като хоби, днес колекцията от над 800 полицейски, армейски и пожарникарски фуражки, както и такива от военния флот, се счита за най-голямата не само у нас, но и на Балканския полуостров. Полицейската кариера на доцента е забележителна - има 27-годишен стаж в МВР. Бил е патрулен полицай, разследващ, експерт-криминалист, полицейски говорител. След средното милиционерски училище в Пазарджик, завършва Академията на МВР и “Журналистика” в Софийския университет. От 1997 г. е преподавател по криминалистика във висшето училище на МВР, а по-късно и в СУ “Св. Кл. Охридски” и другаде. Днес е търсено вещо лице към Софийския градски съд, като изготвя експертизи основно в областта на документните и видеотехнически изследвания. -Доцент Георгиев, сред хората виждаме всевъзможни увлечения под формата на колекционерства на какви ли не неща. Интересно вие защо сте се фокусирали върху събирането на шапки и униформи?
-Това е мое хоби, повече от 20 години се занимавам с колекционерството на шапки, барети и кепета към униформите на различни полицейски, армейски, военноморски и пожарникарски структури не само в България , но и по света. Към момента колекцията ми наброява около 750 аксесоара и 30 униформи.По покана на ръководството на музея на Котел и съдействието на кмета на общината в главното фоайе на музея съм позиционирал тази интересна изложба.
-Посочихте солидна цифра на притежавани експонати, как и къде съхранявате всичко това?
-През голямата част от времето повечето мои ескпонати са някъде изложени из музеите на отечеството, което за мен е огромна гордост. Друга немалка част се намира в полицейската академия в Симеоново, където са позиционирани полицейските фуражки. Във връзка с юбилей на военноморските сили предстои да направя изложба на фуражки от тази войскова част. Следва да направя изложба и в Ямбол на тема противопожарни униформи, каски и фуражки. Може да се каже , че съхранението на този фонд е буквално в рамките на постоянни изложби и към момента нямам проблем с тази дейност.
-Защо сте се фокусирали точно върху тази част на униформата. Шапката е символ на какво?
-Униформата е част от облеклото на човека, служещ на закона и държавата. Аз от 14 - годишен нося униформа, когато започнах да уча в училището за полицаи в Пазарджик. В рамките на 30 г. съм служил в полицията, не през цялото време в униформа , но тя остава за мен символ на държавност и законност. Съгласете се, че събирането и съхраняването на колекция от цели униформи е огромно предизвикателство, аз реших да се фокусирам върху фуражката като част от това облекло.
-Занимавайки се с това във времето, установихте ли кое е най-удобно и практично в тази част на униформата?
-При униформите и специализираните облекла от години се наблюдава тенденция за олекотяване и поевтиняване, но не за сметка на качеството и възможностите на тези дрехи. Все повече се носят шапки тип бейзболни , защото са много по-удобни и функционални. От телевизията сами може да видите как и униформите търпят развитие в посока максимална ергономия с елемент на съвременна мода.
-Защо толкова късно в нашата армия навлезе елементът на твърдата предна козирка ?
- Козирката е свързана с елемент на отдаването на чест в повечето случаи, но в различни метеорологични условия тя е средство, което предпазва и помага. Кепето, баретата или обикновената шапка са по-подходящи за ежедневни нужди, полеви задачи, оказва се ,че за такива цели са по-удобни. В различните държави отношението към наличие на козирка е различно и това най-добре се вижда в парадния им костюм.
-Прави ли ви впечатление, че в съвременните униформи като, че ли тотално изчезват естествените материали, зад вас виждаме манекен в класическата армейска зимна форма, известна на няколко поколения като въшкарник. Всеки, който го е носил, знае колко топло облекло е това.
-Не се ангажирам с експертно мнение, защото такива тенденции евентуално се въвеждат от специаlистите в областта, които залагат на по-леки и удобни материи, които трябва да имат и комплексни възможности откъм здравина , непромокаемост, да пазят топло и прохлад. Във времена на високи технологии в изкуствените материи се влагат и допълнителни възможности, даващи на облеклата още защитни и специализирани фунkции.
- В колекцията си от шапки в йерархическо отношение какъв е най-високият чин?
-Разполагам със съвременна фуражка на генерал от българската армия, имам македонска генералска фуражка от времето на Югославия. В колекцията присъстват и фуражки с този ранг на офицер от американската и украинска армия.

Дата на публикация: 22 септември, 2021
Категория: Друго

Показване на още