17 СЕПТЕМВРИ 2021 г . ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ И МАЙКА ИМ СОФИЯ

Св. София, Вяра, Надежда и Любов! Честит имен ден на София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен и Любчо. С вяра, надежда и любов - Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София.Честит имен ден и празник на София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен и Любчо. На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Празникът отдава почит на добродетелите, които крепят християните - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.
Преданието разказва, че в края на първи и началото на втори век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това, император Адриан заповядал да ги заведат при него. Всички присъстващи се изумили от спокойствието им, когато застанали пред императора. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, и Любов - на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките страдания на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време. Момичетата не издържали мъченията и умрели, а императорът разрешил на света София да вземе телата им и да ги погребе. Три дни по-късно самата тя починала и била погребана при дъщерите си.
Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
Празник днес има и град София - по името на раннохристиянската църква "Св. София", което означава "Премъдрост Божия" и е един от епитетите за Исус Христос.
Имен ден празнуват София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен и Любчо.

Дата на публикация: 17 септември, 2021
Субтитри от: mentos
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: Любов Вяра Надежда София им 17 майка септември мъченици 2021 почитаме Светите

Показване на още