КОРОНАВИРУС COVID-19 - КАКВИ СЕ НОВИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ОТ 7 СЕПТЕМВРИ 2021

КОРОНАВИРУС COVID-19 Нови мерки срещу Ковид-19: какво се променя в България от 7 септември
"Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу коронавируса", обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Новите противоепидемични мерки влизат в сила от 7 септември. Ето какво се променя.
България - важно !!! Новите мерки от 7 септември
....................... -
Посещенията на кина и театри са позволени, но трябва да се използват не повече от 50% от капацитета на помещението, да се носят маски, да се спазва дистанция и да се използват само седящите места. В музеи и галерии ще се допуска не повече от един човек на 8 квадратни метра при спазване на дистанция от най-малко 1,5 метра. И тук носенето на маска е задължително. Позволени са и посещенията на школи по изкуства, като ще се използват до 30% от капацитета на помещенията.
Работното време на заведенията се ограничава от 7:00 до 22:00 часа. Това би трябвало да означава, че нощните клубове няма да работят. Същото работно време трябва да имат и игралните зали и казината. В заведенията трябва да се спазва дистанция, а персоналът е задължен да носи маски.
Непосредствено след оповестяването на новите мерки представители на ресторантьорския бизнес обявиха протести. "Започваме да блокираме цялата страна", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
Спортните състезания на закрито за професионалисти ще се провеждат без публика. На открито е позволено да има публика, но трябва да са заети не повече от 30% от капацитета, като се използват само седящите места.

Допускат се и посещенията на фитнеси при използване на не повече от 30% от капацитета. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява.
Масови събития като фестивали и събори няма да се провеждат. Същото важи и за тимбилдинги и други подобни групови събития. Няма да работят и детските центрове и клубове за забавление.
Конгреси, конференции и семинари може да се провеждат при до 30 участници и до 30% заетост на капацитета на помещението. Освен това трябва да се спазва дистанция и да се носят маски.
Търговците не бива да допускат повече от един човек на 8 квадратни метра, а на пазарите движението на потока от хора трябва да е еднопосочно, като това трябва да се контролира. Освен това е задължително да се носят защитни маски и да се спазва дистанция от най-малко 1,5 метра.
Нови мерки срещу Ковид-19: какво се променя в България от 7 септември
"Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу коронавируса", обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Новите противоепидемични мерки влизат в сила от 7 септември. Ето какво се променя.
Медици
"Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса", заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, на която бяха представени новите противоепидемични мерки, влизащи в сила от 7 септември на територията на цялата страна.
"С голямо нежелание, но сме принудени"
"Регистрираме нарастване както на броя на болните, настанени за лечение в болница, в това число в интензивните отделения, така и на смъртността. Последното ни място по ваксинация закономерно ни отрежда първо място по смъртност от Ковид-19“, заяви още здравният министър по време на пресконференцията, на която бе подчертано, че към момента в България се наблюдава пълна доминация на Делта варианта на коронавируса.
„Няма място за паника в момента. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол“, увери министърът и добави: „Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да се обърна към всички наши сънародници с призив да се спазват мерките и с молба да съдействат на контролните органи при изпълнението на техните задължения. От нас зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат те“.
„Няма да допуснем претоварване на здравната система, в това число на нашите медици, лекари, сестри, санитари, които са на първа линия в битката с вируса“, заяви още д-р Кацаров и посочи, че няма да се поколебае да наложи и по-строги мерки, ако ситуацията го налага.
На пресконференцията здравният министър съобщи, че новата учебна година ще започне присъствено. „Децата не са длъжни да плащат цената за това, че ние възрастните не направихме необходимото, за да се ваксинираме“, заяви д-р Кацаров.

Дата на публикация: 2 септември, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: България от се какво срещу Нови септември променя Мерки Коронавирус COVID-19 Ковид-19:

Показване на още