Какво е Зелен Паспорт!? Очакваме 4-та вълна на Ковид COVID-19 - Ще има ли по-строги ограничения и предимство за ваксинирани

Очакваме 4-тата вълна на Ковид COVID-19 - Ще въведат ли по-строги ковид ограничения с предимство за ваксинираните ...В началото на четвъртата вълна на пандемията, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага нови, изключително строги мерки срещу Ковид-19. Бизнесът е готов на протести. Новите мерки предвиждат в заведения, фитнес зали, стадиони и музеи да се влиза само със зелен паспорт, който доказва извършена ваксинация или отрицателен ПСР тест.
За съжаление, в последните дни България застана на първо място по смъртност от COVID-19 в Европа. Това провокира и предложението на доц. Кунчев за по-строги мерки. Дейностите на закрито да са при 50% капацитет и само при наличие на зелен сертификат от клиентите и персонала, предлага той.
Това предизвика негативна реакция от бизнеса, който заплаши с протести. Здравното министерство трябва да реши приема или не предложението на доц. Кунчев. До момента официална реакция от ведомството обаче няма.
Служебният министър Стефан Янев по-рано днес коментира както новите предложения, така и доброволната ваксинация.
Исканите от доц. Кунчев ограничения предвиждат стоп на всички концерти и фестивали, независимо къде се провеждат.Ако предложените от него промени бъдат приети, хората, които искат да отидат в заведение, ще трябва да показват цифровия сертификат, с който да докажат, че са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест за Ковид. Ваксиниран трябва да бъде и целият персонал. Това са двете условия, за да може при 50% капацитет да работят заведения, дискотеки, музеи, стадиони, фитнес центрове и конферентни зали.Бизнесът прие предложенията с готовност за протест.

Ако това се изпълни, което е написал доц. Кунчев, така, както го четем, около 700 000 от утре или не знам от кога е идеята да влезе това в сила, остават без работа и на улицата. Ще протестираме, ако се наложи, каза Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията.
Aкo заповед нова, която излезе в неизгоден за нас вариант се случи, ние ще бъдем едни от първите, които ще подкрепят ресторантьорите и ще се включат в евентуални протестни действия, каза Радка Христова, председател на Контролния съвет на Асоциация "Здраве и фитнес".
Стефан Янев: Спекулации са твърденията, че правителството търси начин за задължителна ваксинация
Служебният премиер обаче успокои бизнеса.
Всички мерки, които се взимат да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията.
Емил е един от работещите в столичен фитнес. И няма намерение да се ваксинира, защото е преболедувал преди около година.
Не е редно да се разделят хората на ваксинирани и неваксинирани. Така ще се опитат да ни задължат и нас като буквално опитват да ни спрат финансите, казва Емил.

Ваксинацията, според служебния премиер Стефан Янев, трябва да остане доброволна.
Искам да опровергая всякакви видове спекулации, че търсим решение за задължителна ваксинация. Няма такова нещо. Това е право на всеки един да решава как иска да управлява личния си живот и личното си здраве. С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира.
Просветният министър: Учебната година ще започне присъствено, където е възможно
Няма и категорично ясно решение как учениците ще посрещнат новата учебна година. Най-доброто решение според образователният министър остава присъствената форма.
Навсякъде, където е възможно ще започне присъствено. Гарантирали сме го за първокласниците, ако е много тежка ситуацията, поне в двора да се съберат, да се видят. Ако е възможно ще го направим и за останалите ученици, каза проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.
Сценарият обаче ще се пише в движение. При лош такъв служебният премиер заяви, че ще се реагира с повече легла.
Там, където е необходимо да се откриват нови клиники в болниците, ще бъдат открити такива, каза Стефан Янев, служебен министър-председател.
Част от парите, необходими за здравната система в ситуация на епидемия, обаче зависят от актуализация на бюджета, която все още не е гласувана.

Дата на публикация: 31 август, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: На За ли Ще вълна предимство въведат очакваме ограничения COVID-19 ковид ВАКСИНИРАНИТЕ 4-тата по-строги

Показване на още