COVID и туризъм - Над 100 туристи с COVID по българското Черноморие от началото на август 2021 г.

COVID и туризъм - Над 100 туристи с COVID по българското Черноморие от началото на август 2021 г. Над 100 са заразените туристи по българското Черноморие от началото на август. Повечето от чуждите туристи го разбират в края на почивката си, когато правят тест, за да се прибират в родината си. Така се налага чужденците да търсят място за 14-дневната си изолация.
В началото на август 19-годишен шведски турист си направил тест за COVID-19 преди да се прибере в родината си. Той се оказал положителен и понеже младежът е организирал почивката си сам, трябвало сам да намери място, където да бъде по време на карантината. Момчето имало късмет, защото в хотела му предложили стая, при това за тяхна сметка.
"Всички имаме деца и моето дете, ако е в чужбина и му се случи такова нещо, и аз ще се съсипя, ако знам, че няма къде да отиде. Намерихме лекар, който идваше и го преглеждаше, защото знаем, че понякога се влошават внезапно и трябваше да бъде под лекарско наблюдение, но той беше много дисциплинирано и възпитано момче и дори не направи опит да излезе от стаята си", заяви Стела Деянова, хотелиер в курорта "Златни пясъци".
Туристите, които сами организират почивките си, трябва сами да намерят място за престой, докато са в карантина.
Удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца
"Тези, които са индивидуални туристи, вече на собствени начала си търсят място, в което да си изкарат домашната изолация. Ако не успеят да намерят - се обръщат към собствените си посолства", допълни Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна.
Когато престоят на туристите е организиран, туроператорът поема грижата за тях, ако се разболеят от COVID-19.
"Да издават допълнителни ваучери за престоя, ако застраховката има такъв ангажимент с туристите или да направят връзка на застрахователя с хотелиера, а туристът, ако няма такава застраховка, той носи ангажимент и той носи отговорност за допълнителните нощувки", добави Стойка Терзиева, мениджър на хотел в курорта "Слънчев бряг".
Според изискванията всеки хотел трябва да има стая, в която да настанява туристи, болни от COVID-19. Тя трябва да е максимално отдалечена от останалите помещения. Как изглежда това в един конкретен случай.
"Пълна дезинфекция направихме на асансьора, дръжки, навсякъде, където той би имал контакт. След настаняването в апартамента, той 14 дни не излезе. Бельо, хавлии, храна, абсолютно всичко го обслужвахме чрез маса, като служителите, които пренасят било то бельото или инвентара му, са с ръкавици и маски за еднократна употреба", каза още хотелиерът Павлин Косев.
Когато има изолирани туристи в хотелите, контрол осъществяват служителите в тях. За всички останали отговарят здравните инспекции и полицията.

Дата на публикация: 25 август, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: от На по 100 г. над Началото туризъм август българското туристи 2021 ЧЕРНОМОРИЕ COVID

Показване на още