По план за справяне с кризата - Без ограничителни COVID мерки в София, В Бургас епидемичната обстановка е по-усложнена

По план за справяне с кризата, - Без ограничителни COVID мерки в София Няма да бъдат въвеждани нови ограничителни мерки в столицата във връзка с епидемичната обстановка. По-рано днес директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев обяви, че "София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения". След сигнал от БНТ, здравното министерство уточни, че няма основание за налагане на ограничения и на шефа на СРЗИ е поискано обяснение.
"За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената." Това обяви тази сутрин по БТВ директорът на столичното РЗИ.
Според данните в информационния портал обаче нито едно от двете твърдения не е вярно, показа наша проверка. Затова още преди обяд се обърнахме към здравното министерство с въпроса на какво основание ще бъдат въведени ограничителни мерки съгласно плана за справяне с пандемията, след като не са изпълнени критериите за тези ограничения. Реакцията - нови мерки в София поне днес няма да има. Данчо Пенчев не пожела да коментира.
При новината тази сутрин за вече отпадналата заповед остро реагираха от Конфедерацията на българския туристически бизнес, които я определиха като геноцид над бизнеса им.
Ако утре обаче новите случаи в столицата са около 200, градът вече попада в жълтата зона и заповед трябва да бъде издадена.
В Бургас епидемичната обстановка е по-усложнена от тази в София. Над 60% от COVID леглата в Бургаска област вече са заети, предстои разкриването на нови.
"Има пациенти, викат ни, когато пациентът е колабирал на улицата, отиваме, той е с температура, за което не ни упоменават близките и когато направим тест в линейката се оказва положителен", допълни медицинската сестра в ЦСМП-Бургас Надя Динева.

Областта вече е в жълтата зона, но от местния щаб не смятат да въвеждат засега по-строги мерки.

"Има много гости, които са в порядъка на милион, милион и двеста. Населението е около 350 хил. Всичките тези новозаразени случаи следва да се считат на милион и половина, а не на 350 хил. Така че 16 новозаразени към 9-и август не е стряскаща цифра. Освен това целта е да се задържи броят на новозаразените в такъв диапазон, в който лечебните заведения могат с лекота да се справят с тези нови бройки новозаразени", добави Божан Божанов, заместник-областен управител на Бургас.

Според анализ на математика Николай Витанов в близките дни има голяма вероятност да се усложни ситуацията във Варна, Пловдив, Велико Търново и столицата.

Според плана за справяне с пандемията, следващите мерки, които могат да бъдат въведени, са ограничения в броя на посетителите на заведения, спортни и културни събития на закрито. В момента това ограничение е до 50%, ще стане до 30%. Частичен локдаун ще има едва на следващото ниво - при над 250 заразени на 100 000 души.
В късния следобед в отворено писмо от Сдружението на заведенията поискаха нов план за справяне с кризата, в който да няма затваряне или ограничения в работното време на обектите. Ако има намален капацитет, държавата да доплаща за неизползваемите места. Те настояват за оставка на всеки, участвал в създаването на сегашния план.

Дата на публикация: 11 август, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: без по За София Бургас кризата Мерки План Обстановка справяне COVID ограничителни епидемичната по-усложнена

Показване на още