Прогноза за времето за седмицата - Отново Жега и от утре ново покачване на градусите

Прогноза за времето за седмицата - Отново Жега и от утре ново покачване на градусите След краткото захлаждане на времето със спад в температурите от почти 10 градуса, в началото на седмицата те отново ще достигнат и дори преминат 35 градуса.
Въпреки това, средните стойности остават близо до нормата за сезона. Тази сутрин на връх Мусала дори е измерена температура около нулата.
Жегите в страната ще продължат до края на август, както и през септември. Ново повишение на температурите започва още утре. Температурите ще надхвърлят 35 градуса, в понеделник и вторник в много райони, отново ще са в порядъка на 37, 38 градуса, каза Анастасия Стойчева, НИМХ.
В отделни райони като Горнотракийската низина и крайните югозападни райони ще има и температури до 40 градуса. Това отново ще повиши опасността от пожари. Все пак, намаляването на деня постепенно ще започне да оказва влияние. В планинските райони разхлаждания ще има още в средата на седмицата.
Не е изключено въпреки високите температури в планината да се развие по-мощна купеста облачност от която да има много локални, краткотрайни валежи с гръмотевици в следобедните часове, допълва Стойчева.
Може да ви се струва, че е прекалено горещо, дори че не е имало толкова топло лято. Но подобни сухи и горещи периоди е имало и през лятото на 2000 г., през 2012, а температурния рекорд от 45 градуса си остава в далечната 1916 г.
Обществото става чувствително към темата климат и време, и понякога малко преувеличава, когато говорим за нещо, което не се е случвало, но отваряйки архивите, можем да видим, че това вече се е случвало, обяснява Стойчева.
Все пак температурни аномалии има, особено в градските условия, където намалява броят на дърветата, уточняват от Института по метеорология и хидрология.
Само преди няколко дни в Гърция измериха рекордна за страната температура от над 46 градуса. Освен за южната ни съседка, това е и рекорд за Европа.

Дата на публикация: 7 август, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: от На За седмицата ново времето Жегите започва продължават утре прогноза градусите покачване

Показване на още