Екопътека Свети Влас

Екопътека Свети Влас. Свети Влас – Елените – планинска екопътека
Свети Влас е черноморски курорт находящ се между селищата Слънчев Бряг и Елените в община Несебър. Разположението му в полите на Стара планина благоприятства възможностите за планински туризъм наред с морския. Също така, въздухът тук е определен като изключително чист и целебен. До скоро тук е имало санаториум за лечение на белодробни заболявания.
В покрайнините на града започват няколко екопътеки, които отвеждат към исторически места и удобни позиции за панорамни гледки към морето и околните селища. Тук представяме един от възможните маршрути, по който може да се отиде до съседния курорт Елените.
Град Свети Влас отстои на 6 км северно от Слънчев Бряг и 3 км южно от Елените, а от Несебър е на 10 км. Има редовни автобуси до съседните селища, както и богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем и др.
Характеристика на маршрута
Обиколката е кръгова с обща дължина 12 км и 390 м денивелация.
Времето за вземане е около 3 часа и половина. На отиване се върви по планински склонове, а на връщане – по асфалтовия път, който свързва Свети Влас с Елените. По наша преценка – маршрутът не е лек, поради голямата денивелация и всеки сам трябва а да прецени възможностите си преди да предприеме похода.
Като вариант за по-лека разходка могат да се вземат само първите 1,7 км, с денивелация 280 м. Разстоянието се изминава за около 50 минути в едната посока. Достига се място, откъдето се разкрива хубава панорамна гледка към Несебър и Слънчев Бряг, има и заслон за пикник и пейки. Изкачването никак не е леко и може да бъде доста уморително, средният ъгъл на наклона е 9°. Друга възможност да се стигне до заслона с по-леко изкачване, но по-дълъг път е да се тръгне от автобусната спирка, където е старта на друга екопътека (отбелязана е на GPX файла с флагче ). Това е пътеката „Хилядолетна история“. За по-лесно намиране на нейното начало може да използвате и тук приложения бутон:

Дата на публикация: 3 август, 2021
Субтитри от: sands
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: Свети екопътека влас

Показване на още