Тържествено Откриха Олимпийските игри в Токио 2021

Откриха Олимпийските игри в Токио 2021 От днес до 8 август, светът ще гледа към Токио. Япония стана домакин на най-стария мирен форум на планетата и предложи пищна програма за откриването, но... на самотен стадион - почти без зрители. Така бяха открити 32-те летни Олимпйски игри.
Пищни фойерверки осветиха практически празен стадион при откриването на летните Олимпийски игри в Токио. На церемонията беше отдадена почит на жертвите на COVID-19, и на трудностите пред атлетите в условията на пандемия.
Представени бяха японските традиции, олицетворени от Олимпийски кръгове, направени от дървета, посадени от участниците в предишните игри в Токио през 1964 г.
Сегашната Олимпиада беше замислена като ехо на първата, възвестила завръщането на Япония на световната сцена след съкрушителното поражение през Втората световна война. Акцентът сега е върху възстановяването от земетресението през 2011 г., последвалото цунами и ядрена криза.

На стадиона бяха император Нарухито, председателят на МОК Томас Бах и едва 15 световни лидери.
В Парада на нациите българската делегация беше под номер 152 заради реда, определен по японската азбука. Националният ни флаг носега Мария Гроздева и Йосиф Миладинов. Най-технологичната държава в света не изневери на себе си. 1824 дрона изобразиха земното кълбо над Олимпийския стадион.
Днес някои отново поставят под въпрос силата и ценностите на Олимпийските игри. Гражданите на света и на Япония са с нас духом докато спортисти от целия свят са се събрали на Олимпийския стадион и под Олимпийския флаг. Това е визията за бъдещето, която ни обединява. "Обединение в различието" , мир и уважение между всички нас, каза Сейко Хашимото - председател на ОК на "Токио 2020".
Урокът, който научихме - нуждаем се от повече солидарност в самите общества и между отделните общества. Солидарността е много повече от уважение и борба с дискриминацията. Солидарността изисква взаимопомощ в необходимия момент и грижа за ближния. Точно това правим ние в Олимпийското движение, каза Томас Бах- председател на МОК.
Обявявам Летните олимпийски игри в Токио през 2020-та за открити, обяви император Нарухито.
В програмата на игрите са включени пет нови спорта- карате, скейтборд, спортно катерене, бейзбол/софтбол и сърф. Технически бейзболът и софтболът не са нови за Олимпиада, но влизат в състезателната програма за първи път от игрите в Пекин през 2008-ма. Новите спортове са израз на стремежа на организаторите да привлекат младите хора и отразяват тенденцията към урбанизация на спорта.
Медалите са направени от рециклирани мобилни телефони , а Олимпийският факел от алуминиеви отпадъци от временните жилища, изградени след голямото земетресение в Япония от 2011-та.
Много японци наблюдаваха шоуто извън стадиона, но стотици демонстранти протестираха заради пандемията под лозунги "Животът стои преди Олимпиадата" и "Спрете игрите".

Дата на публикация: 23 юли, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Новини
Ключови думи: Игри Токио Откриха Олимпийските 2021

Показване на още