Режисьора Кшищоф Кешловски - Krzysztof Kieślowski Google Doodle! 80 години от рождението на КШИЩОФ КЕШЛОВСКИ

Режисьора Кшищоф Кешловски - Krzysztof Kieślowski Google Doodle! 80 години от рождението на КШИЩОФ КЕШЛОВСКИ Филми от режисьора Кшищоф Кешловски. Google Doodle за режисьора Кшищоф Кешловски - Krzysztof Kieślowski. Навършиха се 80 години от рождението на КШИЩОФ КЕШЛОВСКИ, който бе сред малцината източно-европейски режисьори, продължили линията на нравствения максимализъм в киноизкуството, очертана толкова ярко от Андрей Тарковски. И независимо, че също като него си отиде едва 54-годишен, той продължава да е един от най-влиятелните филмови майстори на съвремието, чието творчество се изучава в най-престижните университети по света. И това при положение, че никога не се е стремял да снима "глобално" кино. Интереса си към по-камерните теми обяснява с това, че никога не мисли с понятия като "общество" или "народ".

"60 милиона французи, 40 милиона поляци или 65 милиона англичани – всеки от тях си има свой, единствен живот. Това е за мен главното." - споделя приживе Кешловски.

Особено го вълнува уникалното стечение на обстоятелствата във всеки живот, смятано обикновено за случайност, но което обаче определя съдбите на всеки от нас. "Понятието случайност е неговият ключ за описанието на тайната на човешкия живот", - смята и Кшищоф Зануси - друг голям полски кинорежисьор, прославил се още през 70-те години на миналия век като един от най-значимите представители на т.нар. "кино на моралното безпокойство" [1].
Според него, самият живот на Кешловски ни подтиква да размишляваме върху това, което е изразено в повечето му филми (особено ясно в последните), а именно, че животът, който ни е познат като осезаема реалност, е плетеница от многообразни причини и следствия, но всъщност не може да бъде разбран, ако изхождаме само от тази реалност. Финалът на трилогията "Три цвята" ("Синьо", "Бяло" и "Червено") разкрива тайнствения смисъл в различните съдби, обвързани по волята на случая, така както случаят обединява трите версии на съдбата на главния герой от филма "Случай" (Przypadek, 1987), който е по-известен с англоезичното си заглавие "Blind Chance" [2]
Именно това е първият филм на Кешловски, представен на фестивала в Кан (в програмата "Особен поглед") осем години след удостояването в Москва със "Златна награда" за дебютния му игрален филм "Кинолюбител" (Amator, 1979). През 2014-а се завръща в Кан в реставрирана версия и с подобрено качество, за да бъде показан отново, но вече в програмата "Канска кинокласика" (CANNES CLASSICS). А от текста на Тарик Калди, публикуван на официалната страница на фестивала, научаваме, че творбата на легендарния режисьор е била забранена в родината на Кешловски - Полша. Вероятно защото предлага философски поглед върху свободната воля и съмнителните принципи - теми, които винаги са били близки до сърцето на режисьора.

Дата на публикация: 27 юни, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Трейлъри и анимация
Ключови думи: Google от На За Години 80 Doodle Рождението режисьора Doodle! Кшищоф Кешловски Krzysztof Kieślowski

Показване на още

Коментарите под този видео клип са забранени.