Синьо Вълшебство - Magical Aurora Borealis in Lapland Finland ♛ Северно сияние 🌷🐞 ڿڰۣڿღ

Северно сияние над Исландия Northern Lights over Iceland. В полярните ширини сияния могат да се появят в която и да е тъмна нощ. При равноденствията през март и септември обаче земните магнитни полета пропускат повече слънчеви частици, които взаимодействат с атмосферата и слагат началото на сезона на сиянията.
Северното сияние се наблюдава най-добре от географски ширини над 55 градуса със слабо светлинно замърсяване.
Исландия
И без светлината на северното сияние Исландия е вълшебно място със своите глетчери, гейзери, водопади и вулкани. Географското местоположение на страната предполага подходящи условия за наблюдаване на явлението. Едни от най-хубавите сияния могат да се наблюдават от планината Киркхуфелл на западното крайбрежие. Някои силни сияния могат да се видят дори от предградията на столицата Рейкявик.
Най-подходящият сезон за наблюдение е от края на август до началото на април.
Феърбанкс, Аляска
Разположен едва два градуса под Северния полярен кръг, близо до международно летище и до внушителния национален парк „Денали“, Феърбанкс е най-доброто място в САЩ за наблюдаване на северното сияние. Дори има своя система за прогнозирането им и организирането на екскурзии извън града.
Най-подходящото време за наблюдение е от края на август до средата на април.
Йелоунайф, Канада
Този град в Северозападните територии на бреговете на Грейт Слейв Лейк има специално място, посветено на северното сияние, и организира различни дейности, свързани с него. Канада е рай за наблюдаване на явлението благодарение на северната си географска ширина и слабото светлинно замърсяване. Северното сияние се вижда добре и от Ууд Бъфало и националния парк „Джаспер“.

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на август до края на април. За Чърчил и Ууд Бъфало – от началото на август до началото на май.
Тромсо, Норвегия
Най-голямата градска територия в северна Норвегия е на 349 километра от Северния полярен кръг, но благодарение на Гълфстрийм крайбрежната ивица има умерени температури. Пейзажът е красив, фиордите са великолепни, а тук се намират и Люнгенските Алпи. Сиянието може да се наблюдава от района на Тромсо, островите Лофотен и отдалечените градове Алта, Нордкап и Киркенес.
Най-подходящото време за наблюдение е от средата на септември до края на март.
Северна Швеция и Финландия
Най-северният шведски град Кируна служи за отправна точка към съседните атракции. Тук се намират ICEHOTEL и националният парк „Абиско“. Тук можете да опознаете саамската култура и да видите много елени. Недалеч от града има подходящо място за наблюдение на северното сияние. Времето е много по-стабилно отколкото на норвежкото крайбрежие, но е и по-студено.
Рованиеми, в лапландския район на Финландия, служи за отправна точка към съседните национални паркове, където през зимата освен северното сияние можете да видите и покритите със сняг дървета, наречени „Tykky”, които наподобяват скулптури.
Най-подходящото време за наблюдение е от средата на септември до края на март.
Гренландия
Ако сте твърде на север, няма да можете да наблюдавате сиянието, но в южната част на страната то се вижда наистина добре. Там има и други атракции като глетчера Калералик.
Най-подходящото време за наблюдение е от средата на август до края на април в южната част и от края на август до средата на април в Нуук.
Тасмания и Нова Зеландия
Северното сияние е далеч по-популярно, отколкото южното, защото има по-малко места, от които южното сияние може да бъде наблюдавано. Най-добре то може да бъде видяно от южния край на остров Тасмания и от Нова Зеландия, където няма светлинно замърсяване.
Подходящо е за наблюдение през цялата година, но все пак изберете някое от равноденствията

Дата на публикация: 10 юни, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Изкуство
Ключови думи: над Синьо Северно сияние aurora Borealis исландия вълшебство 🎅🏻 ڿڰۣڿღ

Показване на още