Ден на детето 1 юни - Колко много са децата по света! С песничка Пингвинът, който правеше сладолед

Ден на детето 1 юни - Колко много са децата по света! С песничка Пингвинът, който правеше сладолед. Ден на детето 1 юни - Колко много са децата по света! В почти всички държави на света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин, свързан с традицията на отделните държави.
Международен ден на децата

Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.
Световен ден на децата
На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Дата на публикация: 31 май, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: На по много Юни който Ден са сладолед Колко песничка Децата детето света! правеше Пингвинът

Показване на още