Вижте разселване на диви зайци!!! Ловците с грижа за животните

Вижте разселване на диви зайци!!! Ловците с грижа за животните...Ловците очакват завишен интерес към разселването на заек...С призив към ловните сдружения и дружините да обърнат сериозно внимание на разселването на дивеч през тази година, включително и заради очакванията за дълготраен спад в популацията на дивата свиня, приключи годишната среща на председателите, ръководителите и ловните специалисти от системата на НЛРС-СЛРБ, която се проведе в Пловдив, съобщават от СЛРБ. Председателят на съюза Васил Василев акцентира върху липсата на достатъчно хора и средства, нужни за дейността.

Той апелира за разселване на птици в по-ранна възраст, не само защото е по-ефективно отглеждането им в производствените стопанства, но и защото, ако бъдат подходящо доотгледани във волиери на сдруженията, те имат много по-голям шанс от възрастните екземпляри да се адаптират в дива среда. „Не изключвам и разселването на фермерно произведени зайци като алтернатива“, добави Василев.
Едно от най-активните сдружения, което масово разселва заек, е ЛРС-Шумен. Според председателят му Стоян Стоянов сподели наблюденията сочат, че зайците се адаптират успешно и дават поколение.
„Африканската чума отвори очите на ловците, че ловът в България не е само на дива свиня. От разселването на фермерни зайци полза има. Така беше и с фазана и с яребицата преди 9 години в Шуменско. При нас нямаше къде да видиш жив фазан и да го покажеш на децата. След пет години активно разселване обаче фазани вече се разхождат и по пътищата. Моят съвет към колегите е – правете волиери! Освен това определете кои са най-подходящите местообитания за различните видове дивеч на територията на всяка дружина. А тези, които не вярват, че заекът се увеличава с разселване, да заповядат в Шумен и да видят“, заяви Стоянов.
Управителят на „Сокол-БЛРС“ инж. Борислав Бечев увери, че в стопанствата на фирмата разполагат с модерна и завършена технология за производство на зайци. Бечев цитира думите на ловен специалист, че дивата свиня е ликвидирала активното ловно стопанство в последните десет години поради свръхпопулацията си, но кризата с АЧС вероятно ще доведе до възраждане на разселването. „През миналата година сме произвели 500 зайци, а за тази нагласата е, че ще отглеждаме много повече. От вас зависи дали ще увеличим скоростта“, обяви Бечев.
По данни от фирмата, за тази година има по-голям интерес към разселване на фазани, но и отчетлив спад на заявките за тракийски кеклици, а производството на яребици най-вероятно ще запази миналогодишните си стойности.

Дата на публикация: 8 май, 2021
Субтитри от: smiles
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: На За Вижте ловците грижа Диви животните разселване зайци!!!

Показване на още