Днес е Велики петък - Разпети петък 30.04.2021 г.

Днес е Велики петък - Разпети петък 30.04.2021 г. Разпети или Велики петък е най-тъжният ден за християните, най-страшният от седмицата преди Великден. На него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и смъртта на Спасителя.
В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения.
Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски - защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете.
Часовете се пеят и четат в петък сутринта. Те съдържат псалми, тропари, пророчества, апостолски четива, евангелия и молитви.
След деветия час се продължава с последованието на вечернята.
Вечерта на Велики петък се отслужва утренята за Велика събота, а след песните на канона символично се снема от Кръста Разпнатият, обвива се в плат и се полага в светата кувуклия, символизираща гроба.
Тялото на Господа е избродирано или изографисано върху плащаницата и изобразява това снемане.
На Велики петък сутринта, в центъра на храма се изнася св. Плащаница.
Разпети петък е денят с най-строг пост - не е позволено дори пиенето на вода. На този ден Исус Христос е разпънат на кръста. Според вярванията той е принесъл Себе Си в жертва, за да изкупи човешките грехове. На този ден не се състои Света литургия. Отслужва се единствено Вечерня. Много хора са на мнение, че е добре да отидат на църква за здраве. Но в случая Вечернята е за отдаване на съпричастност към смъртта на Исус Христос. Според каноните, тези които ходят на църква на Разпети петък, трябва да го направят с усещането, че отиват на погребението на близък човек. По време на Вечернята в средата на всеки храм има издигнато специално място с гроба на Исус. Задължително е да занесете цветя. Първо целунете тялото на Исус Христос, след това Евангелието и накрая Кръста. Вечернята продължа до късно в събота вечер. На малцина е известно, че църквата се обикаля и на Разпети петък, но само веднъж, а не 3 пъти, както повелява традицията на Великден. На този ден се извършва и така нареченият ритуал минаване под масата. Той се приема като символ за погребване на човешките грехове, които Исус е изкупил чрез смъртта си. Но според богословите изпълнението на този ритуал всъщност е израз на смирението и преклонението към пред Христовия гроб, както и на благодарност за дареното изкупление на греховете. Всеки, който мине под масата, получава цвете от свещеника в църквата. Добре е полученият здравец да се засади у дома. На Разпети петък е забранена всяка работа - не трябва да работите и да се захващате с нищо.

Дата на публикация: 30 април, 2021
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: днес г. петък велики разпети 30.04.2021

Показване на още