Отново в клас !!! Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас на училище от 4 февруари 2021 г.

Най-вероятно на 4 февруари - началото на втория учебен срок, в училище ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас, това стана ясно днес след среща на здравния, просветния министър и главния здравен инспектор Ангел Кунчев.
Окончателното решение ще се вземе следващата седмица, като ще се следи епидемичната обстановка. В същото време от днес в училищата и университетите вече се провеждат практически занятия.
След като се върнат учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас те ще учат две или три седмици, после ще ги сменят останалите класове. Идеята е да няма струпване в училище.
"Безспорно важни са всички класове, но 7-и и 12-и клас излизат със сигурност на предна линия и 8-и клас, това е първият клас в първи гимназиалния етап. Каквото и да си говорим днес трябва да се съобразим с цифрите и решенията, които ще вземем окончателно, ще бъдат въз основа на точни данни", заяви Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.
"Ще стане от 4-ти, като окончателно решение ще се вземе едва следващата седмица, когато имаме пълните данни за развитието на ситуацията", заяви доцент Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
В същото време днес, след три месеца вкъщи, в училище се върнаха и част от гимназистите, за да проведат практики по специалността, без които не могат да завършат срока. В столичната Професионална гимназия по дизайн около 40 ученици, един 11-и и един 12-и клас, по различно време бяха на практика по скулптура, рисуване и живопис.
"Практическото обучение е изключително важно за нашите ученици и за тяхното развитие по отношение на държавните изпити за квалификация, които предстоят. Затова ротационно върнахме в училище 11-и и 12-и клас", каза Даниела Шошова, директор на Професионална гимназия по дизайн "Елисавета Вазова".
"Според мен трябваше доста по-рано да се възстановят, защото наистина специалните предмети са по-трудни, за да се осъществят в онлайн среда, на мен лично ми беше много трудно специално за чертането и се радвам, че вече сме на училище поне за специалните предмети и практиката", коментира Веселина Коева, ученичка в 11-и клас.
Всички мерки в гимназията днес се спазваха, учениците бяха на необходимото отстояние един от друг и с маски. Практическите занятия започнаха и при студентите. Във Физическия факултет на Софийския университет специалността "Медицинска физика" днес имаше упражнения по "Електричество и магнетизъм". Остават само три седмици до края на семестъра.
Може да върнат 7-и, 8-и и 12-и клас в училище на 4 февруари
"Практиката тук обяснява материала, който взимаме на лекциите, така че е много важно за нас за пипнем и да видим нещата и да се запознаем с материала, тъй като това е основното в нашата специалност", заяви студентката Магдалена Сибинова.
"Физиката е експериментална наука, разбира се експерименти могат да бъдат демонстрирани и на компютъра, но е съвсем друго усещането и умението, което студентите придобиват, когато правят тези неща с ръцете си, така че за нас беше важно", допълни проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет на Софийския университет.
Последователно днес при асистентите влизаха само между един и трима студенти. Другите изчакваха реда си заради мерките за сигурност.
https://bntnews.bg/news/uchenicite-ot-7-i-8-i-i-12-i-klas-na-uchilishte-ot-4-fevruari-okonchatelnoto-reshenie-do-sedmica-1091929news.html

Дата на публикация: 18 януари, 2021
Категория: Новини
Ключови думи: от На г. отново клас Училище Февруари учениците 2021 училище!!! 8-и 7-и 12-и

Показване на още