И в България днес пристигат първите дози от ваксината на Moderna!!! България е поръчала половин милион дози

И в България днес пристигат първите дози от ваксината на Moderna. Първата доставка от 2 400 дози от ваксината срещу коронавирус на щатската компания Moderna се очаква да пристигне в страната ни днес по обяд.
Държавната фирма "БулБио" отговоря за приемането, съхранението и разпределението й към регионалните здравни инспекции в страната, предаде БНР.
Препаратът е по-лесен за съхранение от този на Pfizer и BioNTech.
Ваксината на Moderna се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се държи на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
България е поръчала половин милион дози от нея.
Основното количество се очаква да пристигне у нас през април и юли.
Имунитетът от ваксината на американската компания срещу коронавируса трябва да трае най-малко година, обявиха на пресконференция нейни представители, цитирани от Ройтерс.
От фармацевтичния производител увериха, че ваксината им mRNA-1273 ще предпазва и от новия щам, който вече е засечен в много държави в Европа.
През декември от Moderna обявиха, че ще проведат тестове, за да установят как реагира ваксината срещу новия щам, припомня вестник Стандарт.
Компанията съобщи още, че очаква да достави между 600 милиона и 1 милиард дози от ваксината си през 2021 г. и прогнозира продажби за 11.7 милиарда долара тази година.

Дата на публикация: 13 януари, 2021
Категория: Новини
Ключови думи: България от На днес Първите пристигат ваксината дози moderna

Показване на още