Отново на училище 2021 г.! Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в училище

Отново на училище 2021 г.! Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в училище.Отново на училище. Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха днес присъствено в клас с изключение на децата, които останаха на онлайн обучение по желание на родителите си. Има вероятност от 18 януари и учениците от 5-и до 12-и клас да започнат поетапно връщане в училище, каза днес просветният министър.
От 18 януари връщат поетапно и по-големите ученици в училище, ако ситуацията се подобри
Радостни бяха днес децата, че се връщат на училище, радваха се и учителите, че отново ще имат истински контакт с учениците. По данни на просветното министерство само 703 от общо 247 000 деца в началния етап ще останат на обучение от вкъщи по искане на родителите им.

Мерките за безопасност ще продължат да се спазват, учителите ще бъдат с маски в клас, а там, където се реши - и децата.

"Радвам се, че съм тук, защото харесвам да съм с моите приятели и защото тук се учи по-лесно", сподели четвъртокласникът Борис.
-А вкъщи как беше?
"Не ми харесва. Не научаваш много неща", каза четвъртокласничката Гергана.
"О, да, аз се чувствам прекрасно, за нас е много по-приятно да работим с децата, а самата среда прави учебния процес доста по-адекватен", заяви наалната учителка в 143-о ОУ Мариана Донева.
Младата учителка е избрала да работи без маска, което е позволено, защото влиза само в един клас. Децата от 4 "Б" също ще са без маски в часовете. Дезинфекцията в училището продължава. В цялото училище само 8 деца ще учат от вкъщи. Две родителски организации тези дни се обявиха против връщането на децата от начален етап в училище, за да не разпространяват заразата.
"В настоящия момент болни деца нямаме от Ковид малки и учители нямаме болни. Няма начин присъственото обучение да бъде сравнено с дистанционното. Емоционалната среда в класната стая не може да бъде пресъздадена по никакъв начин и те рано или късно ще започнат да изоставят", коментира директорът на 143-о ОУ Ирена Дойчинова.
Просветният министър Красимир Вълчев, който посети столичното 143-о училище, също коментира опасенията на родителските организации.
"Малките деца, това са и изследванията, носят по-малко вирусен товар, в по-малка степен са приносители на вируса, не е коректно и честно спрямо тях да бъдат обвинени", каза Вълчев.
-Трябваше ли да се върнат 1-4 клас?
"Разбира се, социалните контакти са много важно нещо особено за деца в първи клас.Тя с нетърпение чакаше да дойде на училище. Да си види приятелчетата, госпожата", сподели майката Кремена Кръстева.
"Според мен не трябваше. Аз имам по-голямо дете в 8-и клас,той учи от вкъщи, дъщеря ми е в трети клас, какво е предпазването?", попита Михаела.
Във Варненското Основно училище "Цар Симеон Първи" няма болни учители. Сградата се дезинфекцира пет пъти дневно. Децата пък идват на училище с декларации от родителите.
"Те декларират за липсата на контакт със заразно болни. Тези, които са минали през коронавируса, носят медицинска бележка от лекар, че са клинично здрави", обясни директорът на училището Стоянка Велянова.
В Русе има подадени заявления за обучение от вкъщи. До дни ще стане ясно колко точно са децата.
"За мен онлайн обучението е временен вариант, който трябва при първа възможност да изчезне", смята учителката по математика Росица Димитрова.
"Когато са вкъщи, 20 минути не са достатъчни да се адаптират", коментира Гюлен Алямач.
Кога ще се върнат поетапно на училище обаче учениците от 5-и до 12-и клас? Това ще зависи от данните за заболяемостта между 11 и 18 януари.
"Ще обсъдим вероятно следващата седмица, вероятно ако има такъв вариант с подобряване на ситуацията и частичното връщане на учениците ще бъде от 18 януари, а не от 11-и, защото ни е необходима една пълна седмица", каза министър Вълчев.
От 11 януари ще се разрешат държавни изпити за професия и олимпиади.И още - от днес започва изготвянето на списъците за ваксинация на учителите. Министърът очаква да се ваксинират поне 35 000 от общо 90 000 педагогически специалисти.

Дата на публикация: 11 януари, 2021
Категория: Новини
Ключови думи: от се На до отново клас Училище учениците 2021 г.! върнаха 4-ти 1-ви

Показване на още