В Памет на Марадона! Rip Diego Maradona | Legends never die football

В Памет на Марадона! Rip Diego maradona 😞 | Legends never die | football | whatsapp status.Диего Армандо Марадона (на испански: Diego Armando Maradona) е бивш аржентински футболист и треньор, една от най-големите и обичани, но и противоречиви звезди на футбола.
Най-добрият футболист на XX век по гласуване на официалния сайт на ФИФА, където той набира 53,6 % от гласовете.
Най-добрият футболист на световни първенства, според вестник Таймс (Англия).[1].
Вторият сред най-добрите играчи в историята на футбола по версия на списание „Плакар“ (Бразилия) от 1999 г. [2]
Второ място сред най-добрите футболисти на XX век според най-реномираните списания – „Франс футбол“ [3], Гуерин спортиво[4], версия на World Soccer.
По версия на футболната Комисия на ФИФА, Марадона е третият сред най-добрите футболисти на XX век [5], [6]. Член на списъка ФИФА 100.
Включен е в идеалния тим от 11 живи легенди на футбола [7]
Първият притежател на почетна „Златна топка“ на „Франс футбол“ [8].
Член на Залата на славата на италианския футбол в номинацията „Най-добър чуждестранен играч“ [9].
През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Бока Хуниорс (два пъти), Барселона и Наполи. За клубовете участва в 491 мача и отбелязва 210 гола.
Участва на четири световни първенства от 1982 до 1994, като през 1986 година става шампион, а през 1990 – вицешампион. Изиграва 91 мача за Аржентина, в които вкарва 34 гола. От 1986 г. е капитан на националния отбор.
През 1986 г. печели Златната топка за най-добър футболист на световното първенство. В четвъртфиналния мач срещу Англия вкарва два гола, които влизат в историята на футбола. Първият, вкаран с ръка, става известен като „Божията ръка“. Вторият, след грандиозен дрибъл започнал от централната линия на терена, финтирайки четирима английски играчи, е наречен „Гол на века“. В интернет проучване, направено по време на световното първенсто в Южна Корея и Япония през 2002 г. с участието на 341 460 души от 150 страни, с 18062 гласа голът е определен за най-красивия в историята на футбола. [10]
През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е уличен в употреба на допинг. През 1994 г. по време на Световното първенство в САЩ дава отново положителна допинг проба – този път ефедрин, което е краят на кариерата му за националния отбор.
Вече след прекратяването на активна състезателна дейност на 37-ия му рожден ден, през 1997 г. здравето му се влошава поради заболявания и злоупотреба с кокаин.
От 2008 до 2010 г. е старши-треньор на аржентинския национален отбор по футбол.
Умира на 25 ноември 2020 година след прекаран инфаркт.

Дата на публикация: 25 ноември, 2020
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: На die Never Football legends Rip status maradona diego памет 💓️ WhatsApp Марадона!

Показване на още

Коментарите под този видео клип са забранени.