Намисли си желание! Леонидите, падащите звезди и метеорният дъжд, който се случва веднъж на 33 г. (17.11.2020) Meteor Showers

Намисли си желание! Падащи звезди ще го сбъднат тази нощ (17.11.2020) Meteor Showers - Леонидите, падащите звезди и метеорният дъжд, който се случва веднъж на 33 години през ноември 2020 г. През 1966 г. в небето избухват хиляди метеори и създават 15-минутен спектакъл от падащи звезди. Очевидци съобщават, че те са толкова много, че приличат на дъжд. Този "дъжд" обаче не е типичен метеорен поток, а пълноценна, особено изразителна метеорна буря.Явлението се нарича Леониди и се наблюдава от векове. А за последен път - през 1998 г.
Ослепителното небесно зрелище се случва веднъж на 33 години, а в средата на този ноември ще се случи отново. Ето и какво трябва да знаем за голямото звездно шоу.
Какво представляват Леонидите
Леонидите са метеорен поток с радиант в съзвездието Лъв, откъдето идва и названието им. Астрономическото събитие се наблюдава, когато Земята преминава през следата от прах, оставена от кометата Темпел-Татъл.
То има ярко изразена периодичност, съответстваща на връщанията на кометата към Слънцето (33 години е времето, за което тя успява да обиколи нашата звезда).
Кога да наблюдаваме метеорния поток
Тази година пикът на Леонидите ще се случи в късната вечер на 16 ноември до ранното утро на 17 ноември, пише Travel+Leisure. Добрата новина е, че Луната ще бъде само малък полумесец, което означава, че в небето ще има много малко светлинно замърсяване.
Как да видим повече
Както при всички метеорни потоци, единственото, което трябва да направим, е да погледнем нагоре. Е, все пак, ако можем, е добре да се отдалечим от светлините на градовете. А после е достатъчно да оставим очите си да се приспособят към тъмнината (около 20 минути) и да се приготвим да участваме в шоуто. А сцена ще бъде цялото небе, не само в посока на съзвездието Лъв, така че е добре да си подготвим и и торбата с желания.

Дата на публикация: 17 ноември, 2020
Субтитри от: Sibylla
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: си Нощ Ще Тази Го Звезди showers Падащи meteor сбъднат Намисли желание! (7.11.2020)

Показване на още

Коментарите под този видео клип са забранени.