Ръст на измамите в киберпространството

Ръст на измамите в киберпространството.
Според експерти ръстът на рисковете се дължи на три основни фактора
По време на пандемията дигиталното ни здраве също се оказва в риск. Експерти по киберсигурност предупреждават - наблюдава се значително увеличение на рисковете в киберпространството. И това - след въвеждането на “хоум офис” или работа от вкъщи.
"НА ТВОЯ СТРАНА": Бум на измами със скъпи стоки в интернет
Според експерти ръстът на рисковете се дължи на три основни фактора. Първо - така наречения „фишинг”, където атаките са се увеличили с около 700%. Това са измами чрез социалните мрежи, имейл и дори телефон. Второ - поради нуждата от бърза реакция на компаниите да въведат работа от вкъщи, много от тях не са способни да засилят защитите си - например, служители, които работят от лични устройства. И трето - самата обстановка в момента. Все повече измами се възползват от притесненията на хората заради COVID-19 и предлагат фалшиви сайтове, продукти и информация.
А за да се предпазим, експертите съветват да следваме същите мерки за безопасност, като за физическото ни здраве. Те препоръчват да внимаваме повече с дигиталното си Аз и присъствието си в социалните мрежи. И още - дигитална хигиена. По-силни пароли, които да се сменят често и употреба на допълнителни средства за защита като например потвърждение със SMS. И не на последно място - повишено внимание, когато преглеждаме имейли, съобщения и статии.

Дата на публикация: 5 ноември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: На ръст киберпространството измамите

Показване на още