PCR тест за ковид-19 да се назначава при налични пет симптома / или мъртво болен човек 2020 г.

PCR тест да се назначава при появата на пет симптома. Това са петте симптома за назначаване на PCR тест за ковид-19 ичните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на ковид-19, предлага НЗОК. Това са температура, кашлица - предимно суха, силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух – миалгия, кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест.

„Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, защото ситуацията се променя”, коментира в ефира на „Здравей, България” по NOVA д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
„Ситуацията наистина се промени, тъй като сега вече имаме и така наречените бързи, антигенни тестове, които са с до 90 процента точност, като PCR-ите. Те са в пъти по-евтини, тъй като не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, смята д-р Киров.
Болен от COVID-19 издъхна в линейка, имало ли е забавяне
„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенните тестове, а PCR теста да се използва, когато антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, заяви д-р Киров.
Той поясни, че както е предложен текстът в момента, личният лекар не може да издаде направление за PCR, ако пациентът няма всичките пет симптома.
„Почти няма пациент, който да се представя с всичките пет симптома и за да може ние - защото сме сигурни, че този човек е болен, да го насочим за изследване, ще трябва да напишем и петте симптома, което ще бъде една благородна лъжа. Само че оттук нататък, като се погледне статистиката, ще има клинична картина на ковид, специфична само в България”, предупреди д-р Киров.
Личните лекари ще издават електронни направления за PCR
„Мисля, че разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално бързо. Нямаме друго предпазно средство. Няма лечение. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари, може по-късно да ни излезе скъпо”, предупреди д-р Киров.

Дата на публикация: 5 ноември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: Тест се На ДА при пет Появата PCR назначава симптома

Показване на още