Рекордно! Над 2500 заразени за 24 часа на (29.10.2020) - Късно ли се затегнаха мерките с COVID-19 и ще има ли нови?

Късно ли се затегнаха мерките с COVID-19 и ще има ли нови - Над 2500 заразени за 24 часа на 28.10.2020. Все по-утежнена изглежда ситуацията с развитието на епидемията - и в столицата, и в страната. Новозаразените през последното денонощие са 2569 при направени над 11 200 PCR теста. Процентът на заразените е близо 23. Над 2200 са настанените в болница в страната. В интензивно отделение са 145.
С нови мерки посрещнахме втория ден, в който отчитаме над 2000 заразени за денонощие. Сред тях - до 30 човека могат да присъстват на обществени мероприятия, семинари и изложения.
В търговски и обществени сгради на три квадратни метра може да има само един човек. А културните събития - кино, театър и концерти - при заетост до 30%.
Новите мерки: Как да ходим на училище, ресторант и кино
От здравното министерство обясниха, че въвеждането на новите мерки е станало след сериозен анализ на данните и много разговори с експерти.
Днес регистрираме най-много заразени медици за един ден от началото на епидемията - 72. Все по-трудно става да се намери кой да заема местата им в ковид отделенията. Само преди седмица беше новина, че преминахме 1000 заразени за денонощие. Днес отброяваме толкова само в София.
Нов рекорд на заразени с коронавирус у нас, от утре мерките се променят (Обзор)
Късно ли бяха затегнати мерките?
Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Не бих казал, че са закъснели, може би ако гледаме отстрани ситуацията вероятно изглежда така. За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат, такъв, какъвто всички искаме да има.
Възможно ли е това - след две седмици да отчетем положителен ефект?
Петър Велков - математик, експерт по управление на кризи: За съжаление тези мерки трябваше да бъдат взети много по-рано. В момента данните за смъртността, за тежките случаи са ретроспективни, те са на база заболеваемостта, която имахме преди три седмици, която беше поне 10 пъти по-ниска на дневна база.
Преди три седмици новозаразените за денонощие бяха малко над 250. Днес са над 2500.
Петър Велков - математик, експерт по управление на кризи: Смъртността, леталитетът ще нарасне поне 4 - 5 пъти в близките седмици. Над 100 души на ден е напълно възможно да стигне в близките седмици за съжаление. Всичко зависи доколко ще спазваме мерките, кога хората ще успеят да потърсят болнична помощ.
Именно това е проблемът - здравната система вече не работи добре.
За втора вечер медици излизат пред своите болници, за да помолят за солидарност и спазване на мерките.
Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Нека да бъдем реалисти. Тази система като брой легла, като апаратура, като медикаменти е подготвена. Тази система обаче няма да издържи на натиска, ако той продължава да се увеличава. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, то тогава нещата няма да вървят на добре.
Медици с призив за затягане на мерките
Според епидемиолога Петър Марков, който е преподавател в Оксфордския университет постепенното запълване на болниците в момента и починалите учители са само предвестници на една голяма вълна, която се задава към нас. Постепенни и частични мерки според него няма да свършат работа.
Така смята и Петър Велков, който е и учител.
Петър Велков - математик, експерт по управление на кризи:Ние тикаме системата към пълен локдаун за съжаление, ако не вземем навременни по-строги мерки. Да се премине към обучение в електронна среда за всички в червена зона области, най-вече в София, за всички възраст, поне за 14-21 дни.
Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Следим ситуацията всеки ден и ако тя се промени сме готови както да отменим тези мерки, така и да ги разширим в зависимост от ситуацията.
Според математическите прогнози за хода на епидемията, най-лошото предстои.
Вирусолог: Сега е моментът да ограничим заразата така, че да остане в зоната на платото

Дата на публикация: 29 октомври, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: се На За Късно ли Ще има над 24 Нови Часа 2500 Заразени мерките COVID-19 затегнаха 28.10.2020

Показване на още