Спряха биоцентралата в с.Труд до Пловдив след множество сигнали на граждани

Спряха биоцентралата в с.Труд до Пловдив след множество сигнали на граждани- Регионалната екоинспекция в Пловдив спря принудително работата на биоцентралата в село Труд, срещу чиято дейност местните хора протестират от години заради непоносимите миризми.

По инициатива на областния управител на Пловдив Дани Каназирева бе направена независима експертна оценка, от която стана ясно, че е променена технологията на работа в биоцентралата и в нея се преработват не само растителни, а и животински отпадъци.

"От години са жалбите и сигналите в Община Марица. Целият проблем произтича от самото начало - одобреният проект, по който е изпълнено строителството на централата, е за работа само с растителни суровини", отбеляза в "Денят започва" областният управител на Пловдив Дани Каназирева.
Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?
По думите ѝ в деня на държавната приемателна комисия и подписването на акт-образец 16 са били добавени животинските продукти.
"Нямам против, но нека работят по технология, която е и за двата вида суровини", заяви тя и продължи: "Проверките установиха, че липсват съоръжения за разделен прием на отделните суровини. Щом се работи с животински отпадъци или продукти задължително трябва да има отделни съоръжения, да има отдушник и монтиран биофилтър, какъвто няма."
Инж. Десислава Георгиева – директор на РИОСВ-Пловдив, заяви, че през последната година са направени 11 проверки в биоцентралата, при които са констатирани неприятни миризми извън площадката и в село Труд. След писмото от Здравното министерство, в което се казва, че има опасност на човешкото здраве, веднага са взети мерки и вече има издадена заповед за принудителна административна мярка - спиране на централата, каза още тя.
Собственикът на централата Яко Джаров беше категоричен, че се говорят неистини.
"В тази държава има закони, които се спазват от институциите. В годините са предприети безброй проверки и не е предприето нищо, защото не е имало законови нарушения. Имало неприятни миризми. Няма законово доказано, че имаме неприятни миризми", коментира той и добави, че е поискал областният управител да влезе в ролята на медиатор между централата и жителите на Труд.
Представителят на Инициативния комитет Станимир Тончев сподели, че хората в селото са радостни, че "най-накрая има справедливост", но настояват повторното отваряне на този обект да се случи при "пълна прозрачност, законосъобразен ред и правила и при спазване на абсолютно всички процедури за това".

Дата на публикация: 17 октомври, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: На до след Спряха Пловдив сигнали множество граждани биоцентралата с.Труд

Показване на още