Ангел Кунчев главен здравен инспектор - Не правим прогнози за COVID-19, вирусът прави каквото си иска

Ангел Кунчев главен здравен инспектор - Не правим прогнози за COVID-19, вирусът прави каквото си иска.Здравни специалисти дискутират предизвикателствата пред лечебните заведения в условията на коронавирус. Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози. Това съобщи доц. д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в началото на дискусията „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“.
"И то не само нашите, но и прогнозите на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта", обобщи Кунчев.
По думите на здравния експерт "вирусът прави каквото си иска". "Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", изтъкна д-р Кунчев.

Според Кунчев важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас.
"Ако е вторият вариант, е много лошо. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

"В момента нещата изглеждат добре за България. Имаме 2,7% намаление, не е много, но е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем две-три седмици с намаляване на случаите", посочи той.
„COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“ е темата на дискусия, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“.
В срещата участват представители на сдруженията на университетските, областните, общинските и частните лечебни заведения, Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и др.
Сред участниците са Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването, доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, проф. Петко Салчев, директор на НЗОК.
По време на дискусията бяха представени резултатите от анкета сред мениджърите на лечебните заведения за готовността им да се справят с пандемията от COVID-19.

Дата на публикация: 18 септември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: не На си За прави Ангел правим пред Каквото специалисти главен Вирусът заведения прогнози Инспектор кунчев предизвикателствата Условията лечебните Коронавирус COVID-19 здравен иска.Здравни дискутират

Показване на още