Добавена реалност в музеи! Augmented Reality app for museums Strategic

Добавена реалност в музеи! Augmented Reality app for museums Strategic.Какво е добавена реалност?
Добавената реалност, за разлика от своя предшественик - виртуалната реалност, наслагва използваната виртуална информация върху реални физически обекти. За целта са нужни три основни неща: устройство (като напр. смартфон, таблет, лаптоп, настолен компютър), екран, върху който ще се визуализира информацията и специален софтуер за добавена реалност, който използва маркери или геолокация, за да бъде получена желаната допълнителна информация.
Маркерите разпознават изображението и от получените данни се решава от кои негови части ще се създаде виртуалният обект. За същата цел, методът на геолокацията отчита местоположението на потребителя и сведенията на целевия обект. Общото и при двата начина е фактът, че добавената реалност се формира в предварително определен контекст – потребителят вижда поисканата информация на точно определено място.
Както се вижда, добавената реалност е решение с неособено висока цена – не е нужно специално и скъпоструващо оборудване, което я прави лесно използваема дори и в рамките на родните музеи. През последните няколко години тя успя да покаже възможностите си за визуализиране на различни сцени и обекти, превръщайки се в технология с доказани качества.
Добавената реалност в музеите
Добавената реалност може да бъде използвана за виртуални реконструкции на по-обемни обекти (като кораби), стаи и дори цели сгради. С помощта на 3D технологиите, части от тях могат да бъдат пресъздадени в реални размери, а останалите елементи, например, могат да бъдат направени, така че да се визуализират на екрана на устройството, което използват посетителите.
Нуждата за спечелване на нова аудитория на музейните колекции също може да бъде задоволена от възможностите на добавената реалност. Заемащите пространство информационните табла могат да бъдат заместени от невидимо за „невъоръжено“ око съдържание, създадено по начин, който да се хареса на различни хора и което да се показва при поискване.
Музеите могат да използват технологията на добавената реалност и да „съживят“ някои от експонатите си, като напр. вече изчезнали животни или растения. Създаването на анимирани модели доскоро изглеждаше като неизпълнимо предизвикателство, но това вече е в миналото. Модерните дигитални и мултимедийни технологии вдъхнаха нов живот на много музеи по света, които благодарение на тях, успяха да събудят интерес в посетителите.
Добавена реалност може да бъде приложена и в следните области на музейното дело:
• създаване на нов вид ръководства и пътеводители;
• поява на нови медийни изкуства;
• организиране на виртуални изложби;
• и мн.др.
Представянето на музейните артефакти по по-различен и интерактивен начин, със сигурност, ще ангажира вниманието на повече хора. Добавените развлекателни моменти ще накарат посетителите не само да запомнят престоя си в музея, но и най-вероятно, да го повторят.

Музеят Стеделик в Амстердам използва добавена реалност и създаде едни от първите изложби, използващи тази технология.
Британският музей в Лондон заложи на употребата на добавена реалност в музейното образование.
Природо-историческият музей в Лондон използва технологията, за да популяризира мултимедиен театър, показващ визуализации на праисторически хора, динозаври и др.

Дата на публикация: 20 август, 2020
Категория: Наука и технология
Ключови думи: for Реалност Reality App Augmented museums добавена музеи! Strategic

Показване на още