Отменят 14-дневната карантина за влизащите в България от 1 юни 2020 г.

Отменят 14-дневната карантина за влизащите в България от 1 юни.

Най-големият брой излекувани от COVID-19, отчетоха от щаба.

53-ма са оздравелите през последното денонощие. Новозаразените са само 17. И още положителни данни - в болница вече са по-малко от 200 души.

От оперативния щаб обявиха, че скоро засиленият контрол по граничните пунктове вероятно ще отпадне. Обсъжда се и отмяна на 14-дневната карантина за българи и чужденци, които пристигат у нас. Идеята е това да се случи от 1 юни.

Нова стратегия за ограничаване на коронавируса обсъждат правителството и щаба.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Не толкова фокусиране на мерките за някакъв граничен контрол, защото той до голяма степен се обезсмисля. РЗИ няма чак толкова да бъдат по границите, а ще бъдат, там където им е мястото. Реагирайки на всеки един случай за възникване на огнище - малко или голямо.

Обсъжда се карантината за излекуваните от коронавирус да е по-малко от 28 дни.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Ние може да освободим и всички мерки, в рамките на кратък период от време - да кажем в началото на юни или до средата на юни. Но основните мерки, които касаят дейността на всеки един човек - носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период от време.

39% от заразените с коронавирус у нас вече са излекувани. Не се знае обаче дали са развили усложнения след оздравяването.

Ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб: Има редица данни, че болните прекарали тежки и средно тежки форми имат някои проблеми след това. Особено с белите дробове, но още е рано да се дават заключения.

След посещение на лекари от ВМА в италианска клиника се потвърдили съмненията, че преболедувалите коронавирус имат траен имунитет.
Ген. майор, проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб: Най-добър наситеност -титър на антитела има в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата.
До дни ще заработи нова информационна система. В нея ще се качват всички данни, които обявява щабът.

Дата на публикация: 29 май, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: България от За Юни отменят карантина 14-дневната влизащите

Показване на още