Честит 1 май 2020 г. 1 май – Ден на труда и международната работническа солидарност

Честит Ден на труда 2020 г. 1 Май - Международен ден на труда Днес е 1 МАЙ - Ден на труда и работещите хора по света 2020 г.На 1 май отбелязваме Дeня на труда и на международната работническа солидарност
Денят е един от официалните празници в България. Свързан е с честване на постиженията на работническото движение и търсене на повече защита за работещите хора по света.
Историята на празника води началото си от работническото движение през 19 век и протестите за зачитане на елементарните социални права на трудещите се.
Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.
През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.
В България първият опит за отбелзването на деня е направен през 1890 година от Типографското дружество. Първи май е обявен за официален празник през 1939 г. От 1945 г. празника се чества ежегодно. През втората половина на миналия век, до т.нар. “нежна революция” у нас, Първи май се отбелязваше като всенароден празник – с мащабни манифестации из цялата страна.
След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от определящите се като социалисти и комунисти.

Дата на публикация: 1 май, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: Хора На по май Света днес Ден г. Труда 2020 Работещите

Показване на още