Утре е разпети петък 2020! Разпети петък: без минаване под масата и целуване на плащаницата

Утре е разпети петък 2020! Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.
Разпети петък: без минаване под масата и целуване на плащаницата.ветият синод обяви допълнителни ограничения по време на богослуженията за Разпети петък, според които на миряните няма да е позволено да минават под масите, върху които по традиция се изнася светата Христовата плащаница - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.
Поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува и докосва, а само с прекръстване и поклон, се казва в окръжно писмо до свещенослужителите, публикувано на сайта на Синода. В него се уточнява също, че свещениците няма да раздават цветя и здравец, както е традицията на този ден.

Ограниченията са част от мерките в опит за ограничаване на заразата от коронавирус в страната. По настояване на Светия синод църквите останаха отворени за Цветница и за идващия Великден и в тях текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.
Богослуженията на Разпети петък в храма "Св. Ал. Невски" - от 8 ч. и от 18 ч., могат да бъдат проследени онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.

Дата на публикация: 16 април, 2020
Субтитри от: mentos
Категория: Новини
Ключови думи: без На Под масата петък минаване утре разпети целуване 2020! петък: плащаницата

Показване на още