Кербала (Karbala) 2015 бг субтитри

През април 2004 г. войната в Ирак е в разгара си. В иракския град Кербала, поклонници честват важния мюсюлмански празника Ашура, когато бунтовници на Ал Кайда и Aс-Садр започват серия от нападения над града. Стратегически важното Кметство, седалище на местните власти и полицията, е сред основните цели. Яростните атаки са посрещнати от само осемдесет полски и български войника, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа. Губейки комуникация с базата, те не знаят кога да очакват подкрепа.

Режисьор: Кшищоф Лукашевич
В ролите: Бартоломей Топа, Антоний Круликовски, Христо Шопов, Атер Адел и др.
......
П.П. Пряк участник в едно интервю спомена, че филма изкарва поляците герои, а всъщност са били нашите. Поляците са пратили сценария на нашето МО да кажат дали имат претенции и критки и нашите не са му обърнали грам внимание.
Според мен филма е добър, но е сниман от полска гледна точка, все пак ролята на българите не е толкова подценена. Вижда се че те свършват главното. Браво че подвига на тези ветерани е увековечен чрез филм, поне от поляците...!
Има още подробности около случката, но те са спестени от сценаристите, които едно са спестили а друго добавили, както обикновенно става при военните и историческите филми....

Дата на публикация: 11 април, 2020
Категория: Друго

Показване на още