ТЮТЮН 1961 (Целия филм) БЪЛГАРИЯ | TABACCO 1961 BULGARIA

„Тютюн“ е български игрален филм (драма) от 1961 година, по сценарий и режисура на Никола Корабов. Оператор е Въло Радев. Създаден е по едноименния роман на Димитър Димов. Музиката във филма е композирана от Васил Казанджиев. Филмът е включен в програмата на фестивала в Кан през 1963 година.

Сюжет:
Филмът е житейска драма, наситена с романтика, алчност, политически интриги и копнеж по изчезналото щастие.

Борис, Павел и Стефан са синовете на беден учител по латински в провинцията. Борис е амбициозен, жаден за власт, пари и могъщество, докато по-младите му братя са комунисти, отдадени на делото и партията. Борис се влюбва в красивата Ирина, а Павел - в нейната приятелка Лила, която също членува в комунистическата партия. Бащата на Ирина е старши стражар от околийското управление. Тя отива да учи медицина в София, а Борис се жени за Мария, дъщерята на собственика на тютюневата фабрика „Никотиана“. След като бащата на Мария умира, Борис наследява фабриката и става богат. Но здравословното състояние на жена му постепенно се влошава, тя е психично болна и не може да разпознава хората около себе си. Ирина и Борис стават любовници, а след смъртта на Мария сключват брак. Малко преди това бащата на Ирина е убит по време на стачка в завода.

Борис прави сделки с немците, София е бомбардирана от съюзниците, а Ирина все повече осъзнава истинската му същност. Борис пие все повече и повече, разболява се и умира. Филмът завършва с посрещането на партизаните и изводът, че човешката душа е вечно търсеща щастието и любовта.



Режисьори: Никола Корабов
Сценаристи: Димитър Димов, Никола Корабов
В ролите:
Невена Коканова,
Йордан Матев,
Мирослава Стоянова,
Иван Касабов

Музика: Васил Казанджиев
Оператор: Въло Радев
Премиера: 5 ноември 1961 г.


===================================================


Tobacco (Bulgarian: Тютюн, translit. Tyutyun) is a 1962 Bulgarian drama film directed by Nikola Korabov. It was entered into the 1963 Cannes Film Festival.[1]

The film was based on Dimitar Dimov's best-selling novel Tobacco.



Cast:
Nevena Kokanova - Irina
Yordan Matev - Boris Morev
Miroslava Stoyanova - Lila
Ivan Kasabov - Pavel Morev
Nikola Popov - Shishko
Stefan Pejchev - Kostov
Peter Slabakov - Dinko
Luna Davidova - Varvara
Wolfgang Langhoff - Von Geir
Georgi Stamatov - Tatko Pier
Ivan Dimov - Barutchiev
Magda Kolchakova - Spasuna
Tzvetana Ostrovska - Maria

Дата на публикация: 3 април, 2020
Категория: Друго

Показване на още