Светлините на града (1931) (бг аудио) (част 1) TV Rip БНТ 1 21.03.2020

Оригинално заглавие: City Lights (United Artists)
Жанр: Романтична комедия (САЩ, 1931 г.)
Режисьор, продуцент, сценарист, музика: Чарли Чаплин
Оператор: Роланд Тотеро, Гордън Полък
Монтаж: Чарли Чаплин, Уилярд Нико
В ролите: Чарли Чаплин, Вирджиния Черил, Флорънс Лий, Хари Майерс, Ал Ърнест Гарсия и др.
Продуцентско направелние
"ЧУЖДИ ПРОГРАМИ"
БНТ 2020

От странна и непостоянна връзка с пиян ексцентричен богаташ, милосърден Скитник събира средства, в помощ на сляпа продавачка на цветя...Срещата им след "проглеждането" е непредвидима.

В "Светлините на града" приятелство и социално положение са непостоянни - в жесток свят, в който само въображението се издига до... момента на "проглеждането".

Най-тържественият филм на Чаплин е сниман след въвеждането на звука в киното, с партньорски трудности и с много сюжетни варианти - общо работа за 2 години и 8 месеца, от които 190 дни само за снимки. Сюжетът минава през промени с постоянна основна идея - слепотата. Първият вариант е за клоун, който крие здравословен проблем от малката си дъщеря. Последният е за сляпа жена, която създава романтичен образ на невзрачен и жертвоготовен скитник. От всички сценарни лутания ясен е само финалът: как прогледналата сляпа жена ще реагира на истинския образ на своя благодетел. В края на живота си Чаплин все още се възхищава на тази сцена, в която "сякаш не играе"....

За ролята на сляпото момиче е избрана 20-годишната Вирджиния Черил от Чикаго, която не е актриса. Неопитността никога не е била предимство за перфекциониста Чаплин - той иска актьорите точно да следват инструкциите му и води Черил с указанието да гледа в него с празен поглед, без никакъв знак, че има някой насреща. Сътрудничеството им е трудно. Вирджиния Черил е първата актриса, с която Чаплин не установява никаква близост и взаимна симпатия. 40 години по-късно тя признава: "Чаплин не ме харесваше и аз никога не го харесах". Той пък я определя като "непосветена на работата и аматьор". Дори е склонен да я замени с Джорджия Хейл от "Треска за злато", но накрая въпреки вътрешните им конфликти Чаплин получава от Черил ролята, която очаква.

Още преди да е започнал снимките се е появил звукът в киното. Тази революция е голямо предизвикателство за Чаплин, повече отколкото за всеки друг в нямото кино. Проблемът е, че неговият миманс е разпознаван от целия свят, всеки си е създал собствена представа за гласа му и рискът е дали многобройната публика няма да се отдръпне и разочарова, ако Скитникът започне да говори на английски. Въпреки звука в киното режисьорът Чаплин решава да снима ням филм, но с по-добре синхронизиран музикален съпровод и с няколко звукови ефекта. Новост е, че записва цялата музика с оркестър на живо.

Премиерата е най-брилянтната в историята на киното по това време. . В Лос Анджелис гост на събитието е Албърт Айнщайн, в Лондон зад Чаплин е Бърнард Шоу. Критиката е във възторг, издигайки "Светлините на града" като Чаплиновия зенит.

На градско събиране за откриване на паметник, в прослава на "Мира и Благополучието", тълпата вижда скитник, заспал в скута на "благополучието".

Едва измъквайки се от възмутените граждани, полицаи и вестникари, Скитникът се озовава пред сляпа продавачка на цветя. Красива, патетична и доверчива, тя "вижда" в него "богат" човек.

Късно вечерта Скитникът спасява от самоубийство пиян милионер, който го кани у дома си, но на сутринта изтрезнелият богаташ го прогонва. Скитникът търси сляпата цветопродавачка, не я открива на обичайния уличен ъгъл и стига до дома й. Там разбира, че тя е болна и само скъпа операция в Швейцария би могла да я спаси.

В стремеж да й помогне за наема, Скитникът работи като чистач на улицата и боксьор в уредени мачове. За кратко отново среща милионера, който в щедрото си пияно състояние му дава парите, от които се нуждае - за операцията. Но на сутринта, изтрезнял и арогантен, богаташът гневно се оплаква на полицията, че е обран. Скитникът е арестуван за обир на милионер и вкаран в затвора.

Месеци по-късно е освободен и случайно минава покрай елегантен магазин за цветя, в който вижда своята любима продавачка - излекувана и търсеща с поглед онзи благороден човек, който й е помогнал. В нейните слепи представи той е бил богат и красив. Тя е смутена от преминаващия Скитник, който я съзерцава и от жалост му дава цвете и монета. Доксовайки ръката му, разпознава своя спасител, преди да се погледнат и двамата в очите....

DVD Rip (Warner Home Video):
1-ва част: http://www.videoclip.bg/watch/1218354_svetlinite-na-grada-1931-bg-subtitri-chast-1-dvd-rip-warner-home
2-ра част: http://www.videoclip.bg/watch/1218355_svetlinite-na-grada-1931-bg-subtitri-chast-2-dvd-rip-warner-home
3-та част: http://www.videoclip.bg/watch/1218358_svetlinite-na-grada-1931-bg-subtitri-chast-3-dvd-rip-warner-home
4-та част: http://www.videoclip.bg/watch/1218361_svetlinite-na-grada-1931-bg-subtitri-chast-4-dvd-rip-warner-home
5-та част: http://www.videoclip.bg/watch/1218363_svetlinite-na-grada-1931-bg-subtitri-chast-5-dvd-rip-warner-home
TV Rip (БНТ 1, 21.03.2020 г.):
1-ва част: http://www.videoclip.bg/watch/1107894_svetlinite-na-grada-1931-bg-audio-chast-1-tv-rip-bnt-1-21032020
2-ра част: http://www.videoclip.bg/watch/1107895_svetlinite-na-grada-1931-bg-audio-chast-2-tv-rip-bnt-1-21032020
3-та част: http://www.videoclip.bg/watch/1107896_svetlinite-na-grada-1931-bg-audio-chast-3-tv-rip-bnt-1-21032020

Дата на публикация: 3 април, 2020
Категория: Забавно
Ключови думи: На Чарли Бнт града charlie TVRip BGAudio бгаудио Чаплин светлините 2020 CHAPLIN БНТ1 1931

Показване на още