Хлапето (1921) (бг субтитри) (част 2) TV Rip БНТ 1 29.02.2020

Оригинално заглавие: The Kid (First National/Charles Chaplin Productions)
Жанр: Трагикомедия, ням филм (САЩ, 1921 г.)
Режисьор, продуцент, сценарист, музика и монтаж: Чарли Чаплин
Оператор: Ролънд Тотеро
В ролите: Чарли Чаплин, Една Първиънс, Карл Милър, Джаки Куган, Мей Уайт, Том Уилсън, Хенри Бергман, Чарлз Райснер, Реймънд Лий, Лилита Макмъри, Едит Уилсън, Нели Блай Бейкър, Албърт Остин
Продуцентско направление
"ЧУЖДИ ПРОГРАМИ"
БНТ 2020

Най-съвършеният и най-личният според ценителите, "Хлапето" е първият пълнометражен филм на режисьора Чарлз Чаплин /продуцент и композитор/. Гениалният актьор от нямото черно-бяло кино, може да изиграе всички персонажи в един сюжет и среща своя най-добър партньор - хлапето Джаки Кугън, талантлив син на танцьорка. 5-годишното момче невероятно импровизира всичко, което му се подаде на нивото на самия Чаплин.

Идеята за сценария е в тон с преживяна лична драма - през 1919 Чаплин е загубил току-що роден син от несполучлив брак с актрисата Милдред Харис. Чаплин пише история, започва снимки и въпреки финансовите трудности успява да завърши "Хлапето" - най-гледаният филм в богатата авторска колекция на Джентълмена - Скитник. /Оригиналното заглавие е било "Бездомникът"./

Скитник намира изоставено бебе с бележка. Не много убеден, го взима със себе си. Отглежда го сам в мизерния си подслон и само след няколко години двамата създават тандем в "почтена работа за бедни души". Хлапето чупи прозорци, а бедният му "баща" честно ги поправя.

Понякога включва "Хлапето" и в улични битки между деца, със залагания. Този живот продължава до момента, в който детето се разболява и трябва да постъпи в болница. Там се попълват документи с родителски права. Скитникът не може да докаже, че е негов баща.

Междувременно истинската майка, която някога го е изоставила, вече е оперна звезда, има много почитатели, печели много пари и благотворително се грижи за бездомни деца, а един ден дори помага и на своето собствено, но непознато момче...

Социалните служби искат да го настанят в приют и Хлапето е отведен. Съкрушен и уморен от битки и неволи, Бащата-скитник заспива на прага на бедния си дом и сънува един великолепен живот - "всички приятели и врагове вече са добри, хората са щастливи и богати, той и Хлапето са заедно... и никой не може да ги раздели". В този момент се събужда, за да бъде отведен с голяма кола пред една друга врата...

Щастливият финал е само за миг или завинаги

"Хлапето" е завършен снимачно през февруари 1921. По това време съпругата на Чаплин - Милдред Харис, подава молба за развод и нейните претенции могат да го лишат от филма. Чаплин напуска Калифорния, монтира тайно в хотел в Солт Лейк сити и в студио в Ню Йорк. След други финансови проблеми - с разпространители, "Хлапето" излиза на екран и печели в историята - "любимият, най-искреният и най-гледаният филм на Чаплин". Неговата слава идва и продължава. Различна е съдбата на Хлапето.

Едва 7-годишен, детето Джаки Кугън е световна звезда, приветстван от принцове, президенти и от самия Папа. Заминава на европейско турне, но бързо става жертва на блясъка и алчността. Неговата майка и вторият му баща прахосват почти всичко, което е спечелил, а малкото останало отива за съдебни битки. Проблемите на Хлапето, следени в печата от обществото, водят до приемането в САЩ на "Закона Кугън", който осигурява финансова защита на малолетни деца-актьори в продукции.

Джаки Кугън - най-красивото дете на света, остарява на 13 години. Следващите му късни и кратки роли в киното са на неприятни възрастни мъже - като Чичо Фестър в "Семейство Адамас"

Историите от филма и от живота не са много различни, ценни са опитът и поуката.

TV Rip (БНТ 1, 29.02.2020 г.):
1-ва част: http://www.videoclip.bg/watch/1107867_hlapeto-1921-bg-subtitri-chast-1-tv-rip-bnt-1-29022020
2-ра част: http://www.videoclip.bg/watch/1107868_hlapeto-1921-bg-subtitri-chast-2-tv-rip-bnt-1-29022020
DVD Rip (Warner Home Video):
1-ва част: http://www.videoclip.bg/watch/1215315_hlapeto-1921-bg-audio-chast-1-dvd-rip-warner-home-video
2-ра част: http://www.videoclip.bg/watch/1215316_hlapeto-1921-bg-audio-chast-2-dvd-rip-warner-home-video
3-та част: http://www.videoclip.bg/watch/1215317_hlapeto-1921-bg-audio-chast-3-dvd-rip-warner-home-video
4-та част: http://www.videoclip.bg/watch/1215318_hlapeto-1921-bg-audio-chast-4-dvd-rip-warner-home-video
5-та част: http://www.videoclip.bg/watch/1215319_hlapeto-1921-bg-audio-chast-5-dvd-rip-warner-home-video

Дата на публикация: 3 април, 2020
Категория: Забавно
Ключови думи: субтитри Чарли Бнт bgsubs bgsub Хлапето TVRip Чаплин Чарлз 2020 бгсубтитри БНТ1 1921

Показване на още