Вижте как Италия благодари на Русия! Италианец прибира европейското знаме, за да го замени с руското.

Вижте как Италия благодари на Русия! Италианец прибира европейското знаме, за да го замени с руското.
Медицинските специални части на Русия ще спасят Италия от смърт.Самолетът Ил-76 с военни вирусолози от въоръжените сили на Руската федерация заминава за Италия - най-голямото огнище за разпространение на коронавирус в Европа. Според експертите ситуацията на Апенините наистина е катастрофална и ЕС и НАТО са обърнали гръб на Италия. В такава ситуация Москва, помагайки на италианците, ще реши две задачи едновременно.

Русия ще помогне на Италия в борбата срещу пандемията на коронавирус. Това стана възможно благодарение на телефонен разговор между лидерите на двете страни, който се проведе предишния ден. Според официалния сайт на Кремъл, в отговор на призив от италианска страна, Владимир Путин е потвърдил готовността си да предостави необходимото съдействие, очертавайки специфичните му параметри.
По-специално се предвижда доставката на защитно оборудване, мобилни комплекси на базата на “КамАЗ” за аерозолна дезинфекция на транспорт и територия, медицинско и друго оборудване, както и изпращане на екипи от руски специалисти за практическа помощ в най-засегнатите райони на страната. Тези доставки ще се извършват чрез Министерството на отбраната с участието на руските Въздушно-космически сили.
По-късно руският министър на отбраната Сергей Шойгу инструктира да се сформира подходяща въздушна група и проведе телефонни разговори с италианския си колега Лоренцо Герини. Герини „потвърди готовността си да приеме от 22 март руски самолети“, а също благодари на Русия за бързата помощ.
Още в неделя сутринта стана известно, че руските Въздушно-космически сили незабавно подготвиха девет Ил-76, за да помогнат на Италия, разполагайки се на военното летище “Чкалов” близо до Москва. Освен това група от около 100 души е готова да излети за Италия, която включва водещи експерти от Министерството на отбраната в областта на епидемиологията и вирусологията. И след обяд първият Ил-76 отлетя към военното летище на ВВС на Италия “Практик де Маре”, където ще достави челната група военни вирусолози, както и оборудване за диагностика и дезинфекция на мероприятия.
Междувременно в Италия беше регистриран нов рекорд по смъртност от коронавирус: през последните 24 часа броят на жертвите се увеличи със 793 души, 4 хиляди 825 жители на Италия са убити общо от COVID-19, а над 53 хиляди души са заразени. Поради това правителството реши да затвори всички предприятия, които не произвеждат стоки от първа необходимост. Според премиера Джузепе Конте на Италия ѝ се е наложило да се сблъска с “най-лошата криза след Втората световна война”.
На този фон италианските адвокати призоваха за отмяна на антируските санкции. Според ръководителя на Италианската адвокатска асоциация Александро Мария Тирели, Италия губи 3 милиарда долара годишно, което засегна бизнеса и редица индустрии. Организацията също помоли руското ръководство да помогне на южната част на страната да се бори с COVID-19.

Любопитно е, че и в други европейски страни молят Русия да помогне на Италия. Например, Улрих Еме, депутат от германския парламент от партията "Алтернатива за Германия" и член на ПАСЕ, обръщайки се към Москва, отбеляза недостиг на лекари и апарати за механично обдишване в Италия.
„Ситуацията в Италия изглежда без преувеличение катастрофална. В много отношения е по-лошо, отколкото в Китай. Виждаме проблеми с организацията на лечението, с достъпа до медицински ресурси. По-рано получавахме заявки от определени региони на Италия, като информирахме руското външно министерство за това. Но поради мащаба на проблема, въпросът беше поставен на ниво държавни глави. В Русия процесът на борба с вируса е много по-добре организиран, отколкото в Европа“, заяви деканът на Факултета по управление и политика на МГИМО, специалист по Италия Хенри Сардарян.
Според него днес в Италия мнозина се питат за целесъобразността на участието си в Европейския съюз. „Страната беше оставена лице в лице със страшни нещастия и единствената мярка, предприета от съседите, е затварянето на границите. Никой не помогна дори с медицински маски. Това, между другото, прилича на известния лаф, че човек остава атеист до първото си пътуване в самолет. Така е и тук: Европа остава без граници само до първите сериозни проблеми “, каза Сардарян.
Той добави още, че потребителите на италианските социални мрежи високо оценяват решението на руското ръководство да помогне на Италия. „Русия, въпреки санкциите, поставя на първо място помощта на страдащите хора. Това ни отличава благоприятно от другите страни и предизвиква подкрепа сред населението “, подчерта експертът.
„Като цяло италианците силно симпатизират на Русия. Има само минимален процент хора, които говорят глупости. Например, когато по време на изборите няколко политици бяха обвинени, че получават финансиране от Русия и плашеха страната с „агентите на Кремъл“, това нямаше ефект. Следователно, след кризата, мисля, че отношенията между Рим и Москва ще станат още по-добри “, прогнозира Сардарян.
Франц Клинцевич, член на комисията по отбрана на Съвета на федерацията, също приветства решението на Москва да помогне на италианския народ. Според него Русия е една от малкото страни, които могат да си позволят да оказват помощ и подкрепа на други държави, особено на Италия.

„Въпреки санкциите и членството на Италия в НАТО, ние имаме добри отношения. Затова проявяваме състрадание. Това е присъщо на руснаците и други народи на Русия. И това има положителен ефект върху авторитета на нашата държава в света“, заяви сенаторът.
„В същото време в Европа едва ли някой ще дойде на помощ на някого. Всички избягаха в националните си квартири, надявайки се да изчакат пандемията. Америка беше напълно изолирана. А ние ще помогнем на тези, които се нуждаят от това. И няма значение дали тази страна е член на НАТО или не “, добави той..
„Освен това ще натрупаме безценна практика и опит в борбата с коронавируса. Ако, не дай Боже, епидемиологичната ситуация се влоши в Русия, този опит ще ни бъде полезен. Затова в решението на президента да помогне на Италия виждам още един плюс “, обобщи Клинцевич.

Дата на публикация: 24 март, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: На За Как ДА Го италия Вижте Русия! благодари прибира италианец знаме Европейското замени руското.

Показване на още