Българският принос 2020 г.в превенцията с коронавирус COVID - 19

COVID - 19 бе официално признат от СЗО за пандемия. Думата идва от гръцки и означава болест, която обхваща голяма географска територия и засяга особено голям брой хора. Пандемиите възникват от епидемии. Разликата е, че пандемиите от своя страна засягат огромна част от света.
Тази седмица български учени обявиха, че са осъществили сериозен пробив в разработването на лекарство срещу коронавирус. Разработката е на Биотехнологичния клъстер, като първите резултати от тестването на медикамента са валидирани във френски и американски лаборатории. Според Димитър Димитров от клъстера лекарствената молекула ще неутрализира протеини, от които вируса се нуждае, за да съществува. Молекулата е тествана в едни от най-големите лаборатории във Франция и Америка. Първите резултати са готови, а данните вече валидирани.
Български учени обявиха и друга разработка, която ще бъде особено полезна в противодействието на разпространението на COVID - 19. учени от Института по органична химия към БАН са разработили активен въглен, произведен от костилки на плодове - праскови, кайсии, череши, сливи и семки от грозде. Този активен въглен ще бъде пришит в маските, които пък родни фирми трябва да произведат до седмица. Институтът по органична химия казва, че имат достатъчно количества актовен въглен, както и млади учени, които да помагат.

Дата на публикация: 14 март, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: 19 Българският г.в 2020 принос Коронавирус превенцията COVID

Показване на още