"Гугъл"почете поетесата Елза Ласкер-Шюлер ( Else Lasker-Schüler) Google Doodle

"Гугъл"почете поетесата Елза Ласкер-Шюлер ( Else Lasker-Schüler) Google Doodle Елзе Ласкер-Шюлер е смятана за родоначалник на литературния експресионизъм, изразен в стихосбирката ѝ "Моите чудеса" (1911). Коя е Елзе Ласкер-Шюлер откриваме днес с Гугъл! Mary Somerville Who is Else Lasker-Schüler Today Google Doodles .Родена в западния германски град Елберфелд на 11 февруари 1869 г. Елизабет Шулер е отгледана в видно еврейско семейство. Обучена от майка си, тя беше насърчена да експериментира и изследва своите художествени интереси и след време тя започна да развива гласа си като поет.

През 1894 г. Шюлер се жени за Джонатан Ласкер и се премества в Берлин, където по-късно публикува първите си стихотворения. Тя се превърна в добре познато заведение в художествените среди на Берлин, търкайки лакти в кафенета с някои от най-добрите литературни личности в града. Оживявайки жизнената си творба, ексцентричната ученичка Ласкър може да бъде облечена облечена в пламтящи одежди, при условие, че алтер егото на един от нейните жизнени герои, „Jusuf, Принцът на Тива“, изобразено в съвременните произведения на изкуството.

В резултат на Втората световна война Ласкер-Шулер е принудена да избяга от родината си и в крайна сметка се установява в Йерусалим. Тя продължи да представя „Юсуф, принц на Тива“ и да публикува множество произведения от изгнание, включително „Mein blaves Klavier.“
Ласкер-Шюлер, известен като поет, се утвърждава като водещ немски експресионистичен глас и основна характеристика в емблематичното берлинско литературно списание Der Sturm („Бурята“), стиховете често изследват теми за фантазия, самота, романтика и религия. Като признание за нейното въздействие, през 1932 г. Ласкер-Шулер получава наградата „Клайст“, считана за най-високата немска литературна чест по онова време.

Дата на публикация: 7 февруари, 2020
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: Google else Doodle Елза Поетесата Ласкер-Шюлер "Гугъл"почете Lasker-Schüler)

Показване на още