Мери Самървил 2020 с Гугъл! Mary Somerville Google Doodle

Днес Doodle почита наследството на новаторския шотландски учен Мери Самървил. На този ден през 1826 г. едно от експерименталните физически доклади на Съмървил е прочетено от Лондонското кралско общество, Националната научна академия на Обединеното кралство. Това стана първата книга от женски автор, публикувана в престижната философска сделка, най-старото научно издание в света, което е активно и до днес.
Роден в Джедбърг, Шотландия, на 26 декември 1790 г. в знатно семейство на скромни средства, Сомървил прекарва ранните си години, помагайки на майка си в домакински работи и наслаждавайки се на природата в семейната градина. На 10-годишна възраст баща й се завърна от чужбина и реши да я изпрати в интернат за подходящо образование.
В интерната учителят ѝ по изкуство обясни как основите на рисуването могат да бъдат проследени до елементите на геометрията на Евклид. След като се сдобива с копие на класическата книга, Сомервил се задълбочи да преподава астрономия и математика. След години на самостоятелно обучение и изследвания тя продължава да публикува свои научни трудове и книги.
През 1831 г. Механизмът на небесата на Сомървил революционизира съществуващото разбиране за Слънчевата система. Това високо похвално есе постави основите на пробивната й книга „Връзката на физическите науки“ (1834 г.), която стана сред най-продаваните научни книги на 19 век. Третото му издание през 1836 г. предостави улики астрономът Джон Куш Адамс, необходим за откриването на Нептун.

В „Връзка“ Сомървил разкри основните връзки между различните дисциплини на физическата наука, на които рецензентът на книгата за първи път въведе думата „учен“, за да опише този мултидисциплинарен подход.
Съмървил също не е главен привърженик на равните права и първият, който подписва петицията за избиране на жени от 1866 г.
През 2016 г. Институтът по физика отбеляза иновативното мислене на Сомървил, което проправи пътя към непрекъснато увеличаващия се брой жени в STEM области, като въведе медала и наградата Мери Сомервил за учени, които ангажират обществеността чрез своята работа.
https://www.google.com/doodles/celebrating-mary-somerville

Дата на публикация: 2 февруари, 2020
Субтитри от: mentos
Категория: Новини
Ключови думи: Google Mary Doodle Somerville Мери 2020 Гугъл! Самървил

Показване на още