Луис Алберто Спинета Luis Alberto Spinetta Luis Alberto Spinetta's 70th Birthday Google Doodle Today

Днес Doodle празнува 70-ия рожден ден на аржентинския певец, композитор, китарист и поет Луис Алберто Спинета. Известен също като Ел Флако („Кльощав“), той често е смятан за баща на рок-н-рол испански език и латиноамериканска музикална икона. Художествените произведения на Doodle се отличават с цветно зелено като омагьосване на емблематичния и неправилно оформен албум на Спинота на Artaud, както и на известната му червена и бяла китара.

Родена на този ден в Буенос Айрес през 1950 г., Спинета се научи как да свири на китара и да пее на ранна възраст. Той продължи да развива музикалните си умения и на 17-годишна възраст Спинета сформира една от най-влиятелните рок групи в историята на Аржентина, наречена Алмендра с двама от бившите си съученици от гимназията. Едноименният дебютен студиен албум на Алмендра революционизира жанра като първата група, която комбинира текстове на испански език с прогресивен рок.

През 70-те и 80-те години на миналия век Spinetta създава и ръководи няколко въздействащи групи, вдъхновяващи международното движение "Rock en Español", включително Pescado Rabioso, Invisible и Spinetta Jade. В допълнение към тези групови проекти той издаде над двадесет албума като солов изпълнител. През 2016 г. последният му запис Los Amigo спечели едно от най-високите отличия в аржентинската музика, наградата Gold Gardel Album of the Year.

Музиката му удари основен акорд в целия свят и продължава да въздейства на слушателите и до днес. Например, през април 2019 г. той вдъхнови инженера по информатика на университета в Буенос Айрес Алекс Ингберг да създаде програма за изкуствен интелект за генериране на текстове на песни в стила на Спинета. И през 2014 г., в чест на рождения ден на Спинета, Аржентина премести Día Nacional del Músico (Ден на националния музикант) от ноември до 23 януари.

¡Feliz cumpleaños, Flaco!

Дата на публикация: 23 януари, 2020
Категория: Друго
Ключови думи: Google Birthday Алберто alberto Луис today Luis Doodle Спинета Spinetta Spinetta's 70th

Показване на още