Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра 2019 г., земетръсение или катаклизъм ще има скоро

Защо морето край Истанбул се отдръпна с 25 метра 2019 г., земетръсение или катаклизъм ще има скоро.Много рибарски лодки заседнаха в сушата,
след като рибарите се оказаха изненадани от необичайното явление в Мраморно море. Местни жители споделят, че макар и друг път да са ставали свидетели на подобно отдръпване на водата, не помнят то да е било толкова съществено.Хора в град Текирдаг, който е разположен недалеч от мегаполиса Истанбул, коментират, че и преди са виждали водите да се отдръпват.Истинските причини за това сезонно явление обаче нямат нищо общо със сеизмичната активност, макар и също да са плашещи. Всъщност силното отдръпване на морето изглежда е още един признак за последствията от климатичните промени.Мраморно море е сравнително малко и служи като своеобразен преливник между много по-големите Черно и Средиземно морета. Първото се пълни основно от реките Волга, Дунав и Днепър, а второто е свързано със Световния океан през Гибралтарския проток.
Какво обаче предизвиква сезонните промени в нивото на водите на Мраморно море? Това са процеси, ставащи на хиляди километри на север.

В Арктика лятото е кратко, хладно и продължава от юни до септември. Зимата обикновено започва с рязко застудяване. А това води до замръзването на огромни количества вода в Северния ледовит океан. В резултат нивото на Световния океан в Северното полукълбо намалява през есента и водите при отлив се отдръпват по-навтре.
Поради спецификата на Мраморно море, което на фона на останалите части от Световния океан доста прилича на затворен съд, това явление е по-ясно видимо.
Целият този процес се случва всяка година, като протича през огромни водни площи, отдалечени на хиляди километри.

Дата на публикация: 24 октомври, 2019
Субтитри от: sands
Категория: Новини
Ключови думи: Морето се Ще или има край г. метра Скоро Защо 25 Истанбул отдръпна 2019 земетръсение катаклизъм

Показване на още