167 години от рождението на шотландския химик сър Уилям Рамзи ! Who was Sir William Ramsay

167 години от рождението на шотландския химик сър Уилям Рамзи !Who was Sir William Ramsay. Днес Doodle празнува живота и делото на шотландския химик сър Уилям Рамзи, чието изследване доведе до откриването на неизвестна група елементи, известни като благородните газове. Роден в Глазгоу на този ден през 1852 г., работата на сър Рамзи довежда до революционен напредък в термодинамиката и ядрената физика.

След като пътува до Германия, където спечели докторат в университета в Тюбинген, Рамзай се завърна у дома с репутация на иновативните експериментални техники. Като председател по химия в Университетския колеж, Лондон, той публикува множество документи и книги за течности и пари.

Рамзи беше заинтригуван, когато друг британски физик, лорд Рейли, забеляза, че азотът в земната атмосфера има по-голямо атомно тегло от азота в лабораторията. През 1894 г. той и лорд Рейли обявиха откриването на химически инертен газ, който те нарекоха аргон.

Докато търси аргон, Рамзи намери хелий, за който се смяташе, че съществува само на слънце. Книгата на Рамзи от 1896 г. Газовете на атмосферата предсказва съществуването на поне още 3 благородни газове. Намалявайки въздуха до ниски температури при високо налягане, неговият екип продължи да идентифицира неона, криптона и ксенона, като преобразува завинаги периодичната таблица с елементи.

Поради своята химическа инертност, благородните газове се оказаха полезни по много начини. Например хелият замества запалимия водород за пътуване, по-леко от въздуха, и аргон се използва в електрически крушки.

Описан от мнозина като „най-големият откривател на химически вещества на своето време“, Рамзи става сътрудник на Кралското общество през 1888 г., рицар е рицар през 1902 г., а през 1904 г. е носител на Нобелова награда за химия.

Дата на публикация: 1 октомври, 2019
Категория: Новини
Ключови думи: от На Who Уилям Сър Години was Химик Sir William Рождението 167 рамзи Ramsay шотландския

Показване на още