Медицинското колело на Лакота

krasimira_lazaro 14 октомври, 2013
Какво представлява Медицинското колело?

Медицинското (магическото) колело е метафора на живота и инструкция към хората (хунунмпа) как да живеят в хармония (да вървят по Червения Път), докато учат уроците, които същият този живот трябва да им предаде. То по някакъв начин е много подобно на даоистките символи Ин и Ян. Изобразява се като разделен на четири кръг и е почти универсален символ на Земята и Четирите Посоки.

Бих предпочела термина “свещен кръг” (чанглешка уакан), защото употребата на “медицинско колело” (Medicine Wheel) се нуждае от цялостно предефиниране, за да бъде този термин приближен до разбирането на лакота. Общоприетото схващане за “медицина” е като за нещо, което има отношение към теб, когато си болен, и думата не носи алюзия за свещеност или тайнственост. Колелото, взето като предмет, не е съществувало за хората от Северна Америка преди идването на европейците. Лакота обаче правели церемониални обръчи и разбирали кръга като метафора на смяната на сезоните и хода на човешкия живот. Така словосъчетанието “медицинско колело”, макар да е картинно описание на тази метафора, не изразява много добре на английски език идеята за тайнствения и изпълнен със сила начин, по който се разгръща животът.

Преди около осем години бях в колиба за потене и както гледах към ямата, където лежаха камъните, пред лицето си видях спирала от електриковосиня светлина. Помислих си, че сигурно халюцинирам, затова отместих очи. Когато погледнах отново, тя още беше там. По-късно запитах онзи лакота, който поливаше с вода нажежените камъни по време на церемонията, какво всъщност съм видяла. “Таку Шкан Шкан” – отвърна той. Попитах какво означава това и мъжът ми отговори: “Онова, което се движи”. Не можах да разбера от него повече и си тръгнах много разочарована, защото исках по-пълно обяснение.
Няколко години след това чух една история за шамана Елмър Рънинг. Елмър подготвял място за лагеруване за Танца на Слънцето и копаел яма за една от тоалетните, когато някакъв млад човек се приближил до него и го попитал дали може да поговорят. Елмър казал, че е зает, но младежът може да говори, докато той и приятелят му работят. Младият човек обяснил, че му се струва, че е имал видение, но не знае какво означава то. И разказвал около 45 минути, през което време двамата мъже продължавали да копаят. Когато свършил, попитал Елмър какво мисли. Рънинг оставил лопатата и се вгледал в младежа в продължение на няколко минути, преди да отговори. После казал: “Ти имаш добър ум. Използвай го.” И се захванал отново с копането.

Аз имам добър ум. Мога да го използвам, за да намеря отговора. Метафората на свещения кръг ми помогна много да разбера цялостната идея, стояща зад първото ми видение.
Много съм чела за Таку Шкан Шкан. То е важен аспект на живота, нещо като “първичен катализатор”. Видях го в първото си видение и после често го виждах в колибата за потене. То стана първоначално причина да стъпя на Червения Път и никога да не погледна назад. Не очаквах нищо. Просто исках да живея добър живот и да опознавам нарастващата си Сила във всекидневните неща. Оттогава ми се случиха много странни и чудесни неща. Бях удостоена с честта да нося Чанунпа (Свещената лула) и да участвам в много церемонии на лакота. Оказва ми се неизразимата почит да присъствам и да бъда свидетел на велики видения и чудеса. Свещеният Кръг обхваща всичко това и много повече.

Светът е кръг без начало
никой не знае къде е истинският му край
Всичко зависи от това ти къде си
в кръга, който се върти наоколо
Половината време сме с главата надолу
из филма “Изгубени хоризонти”)

http://videoclip.bg/watch/243243

http://videoclip.bg/watch/243245

http://videoclip.bg/watch/243247
Последна промяна на 10 ноември, 2013