Днес е денят на безопасния интернет

vesnaaaa 11 февруари, 2014
В България го отбелязваме от самото начало

В много страни по света днес се отбелязва Международният ден за безопасен интернет. Той е посветен на формирането на етична онлайн среда за деца и възрастни и тази година неговото мото е "Да създадем заедно позитивен интернет!".

Празникът се организира за първи път през 2004 г. по инициатива на Европейската мрежа на центровете за безопасен интернет "Инсейф", действаща в рамките на програмата на Европейската комисия "Безопасен интернет". На този ден в над 110 страни по света се организират хиляди мероприятия с цел да се повиши осведомеността на милиардите вече интернет ползватели за начините да се общува културно и етично в мрежата и как да бъдат защитени от възможните опасности. Тазгодишното мото на деня подчертава ролята на позитивните интернет услуги за формиране на пълноценна и хармонична личност в дигиталното общество, се подчертава в официалния сайт на празника.

В България Международният ден за безопасен интернет се отбелязва за 11-та поредна година по инициатива на Европейската комисия. Тази година той е под мотото "Заедно за по-добър интернет". Държавната агенция за закрила на детето ще представи материали и инициативи, свързани с повишаването на безопасността на децата и младите хора в и извън виртуалното пространство.

Експерти от агенцията ще припомнят възможностите как да се потърси съвет и помощ за разрешаване на проблемите на младите хора, както и да открият отговорите на интересуващите ги въпроси бързо и напълно анонимно чрез сайта на Националната телефонна линия за деца и на специализираната електронна страница на Агенцията, посветена на експлоатацията на деца.