Отиде си именитата кинорежисьорка Иванка Гръбчева

barbuncela 26 май, 2013
Нейните филми "Деца играят вън", "Изпити по никое време", "Войната на таралежите" и т.н. остават любими на поколения българи

На 66 години почина именитата българска кинорежисьорка Иванка Гръбчева, съобщиха от СБФД. Тя е създателка на много игрални филми и телевизионни сериали, с които израснаха поколения българи. Сред тях са "Деца играят вън", "Изпити по никое време", "Войната на таралежите", "13-ата годеница на принца", "Ева от третия етаж", "Една калория нежност" и т.н.

Нейни филми печелят множество награди. През 1974 г. печели наградата на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) за филма "Изпити по никое време" на Международния кинофестивал за детски филм в Хихон, Испания. Филмът "Хирурзи" получава Сребърен медал за режисура на VII Международен кинофестивал на червенокръстките филми през 1977 г. във Варна.

Родена е на 28.07.1946 г. в София. През 1966 г. се дипломира със специалност "Кино и телевизионна режисура" във Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия. 1967 – 1991 е режисьор в Студия за игрални филми "Бояна". 1987 – 1991 е художествен ръководител на творчески колектив "Алфа" в Студия за игрални филми "Бояна". 1984 – 1991 е преподавател по кинорежисура и филмов монтаж в катедра "Кино и телевизия" при Национална академия за театрално и филмово изкуство. 1998 – 2004 е преподавател по кино и телевизионна режисура във факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Иванка Гръбчева има над 20 заглавия в кариерата си. Най-добрите си филми е заснела заедно със сценаристите Братя Мормареви, писателя Георги Данаилов и оператора Яцек Тодоров.

БНТ1 съобщи, че в памет на Иванка Гръбчева променя програмата си и от 20.45 ч. на 26 май ще бъде излъчен филмът "Изпити по никое време", който беше един от любимите на Иванка Гръбчева, но и на милиони зрители.

Поклон пред паметта и!


http://www.videoclip.bg/watch/Izpiti-Po-Nikoe-Vreme-1974-po-Mormarevi-Celiqt-Film
Последна промяна на 26 май, 2013