Почина китариста на "Щурците" Петър Гюзелев

taniagan 25 април, 2013
Една от легендите на българския рок - китаристът на "Щурците" и един от основателите й - Петър (Пеци) Гюзелев почина на 68-годишна възраст днес след дълго боледуване.

Той се бореше години наред с тумор в мозъка, претърпя няколко тежки операции и въпреки че през ноември миналата година лекарите му казаха, че му остават само четири месеца живот, музикантът до последно работеше по нови парчета.

Гюзелев ще бъде погребан в неделя в Алеята на творците в Централните софийски гробища. Поклонението ще е от 10.30 часа в сградата на Столична библиотека на площад “Славейков“.



Петър Гюзелев (Пеци) е български музикант, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“, където е китарист, вокал и композитор.

Преди „Щурците“ е основател на групите "Сините звезди" и „Слънчевите братя“.

Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица песни на Щурците, сред които „Дай ми малко нежност“,"Сватбен ден", „Когато си отива любовта“, „Стълбата“ „Неизживените неща“ , "Светлият век"," Кой съм", "Кралят рок" и много др. През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група „Стари муцуни“, в която са Петър Гюзелев-китара, Георги Минчев-певец, Георги Марков-барабанист от „Щурците“, Иван Лечев-китарист от „ФСБ“ , Ивайло Крайчовски-басист от „ФСБ“. През 1994 г. излиза албума на групата "Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България, а песни, като " Бира, секс и рок енд рол", "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" и др., стават хитовете на "Стари муцуни". Музиката е на Петър Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев. Петър Гюзелев има много песни, които са носители на награди в БНР, една, от която е "Когато си отива любовта" по текст на Волен Николаев. Има и награда от Златният Орфей за песента "И една звезда".

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особенно големите му заслуги в областта на културата и изкуството
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИЯТ МУЗИКАНТ! ПОЧИВАЙ В МИР!
Последна промяна на 25 април, 2013