Какво е Вирусен Видео Клип и Как да го Направим?!

Shella 18 август, 2012
Различни видеоклипове в интернет в един момент набират голяма популярност сред потребителите чрез споделяне по различни канали, или стават „вирусни”, както е терминът в такива случаи.
За да стане вирусен даден клип, трябват няколко компонента - разпознаване, сътрудничество и участие. Такъв клип се прави от потребителите те участват като част от обща цел - да играят, да споделят да променят.

Ако бюджетът е ограничен, видеоклиповете трябва да заложат на определени характеристики, като например да бъдат секси, провокативни или шокиращи

Ето още няколко задължителни условия за успеха на един вирусен видеоклип:

1. Накарайте хората да се смеят или пък да плачат!

Най-добрият начин да провокирате у някого желание да препрати един вирусен видеоклип на приятели и роднини е да създадете емоция в човека, който го гледа. Освен емоциите вниманието на потребителите се привлича от музика, танци, атрактивни жени, деца, както и важни политически теми. Онлайн видеото е доста по-различен тип медия от телевизионната реклама и към неговото изработване следва да се подходи и по по-различен начин. За видеото като ефективен онлайн инструмент трябва много добре да разберете желанията и очакванията на потребителите, защото тяхната заинтересованост и ангажираност е тази, която ще ви донесе възвращаемост на направените инвестиции. Да предвидите какво ще се превърне в успешна вирусна кампания е невъзможно, но основното, което трябва да запомните е, че социалната ангажираност е мотив, който обикновено предизвиква желание в хората да разпространяват нещо онлайн.

2. Направете видеоклипа кратък и енергичен!

Видеото трябва да е поднесено по лесен и достъпен начин на потребителите. То не трябва да е прекалено дълго, в противен случай рискувате да загубите потребителския интерес, тъй като онлайн потребителите имат още повече опции, предразполагащи към отнемане на внимание и деконцентрация. Направете вашето видео кратко, интересно и по възможност с елемент на изненада. Ако сте наясно, че целевата ви група е нетърпелива, трябва да намерите начин как да задържите тяхното внимание до края на клипа. Опитайте се да предадете вашето рекламно съобщение или поне част от него, колкото е възможно по-напред във видеоклипа.

4. Разпространете посланието си!

- Петък около обяд е много подходящо време.....във Facebook и Twitter, където разпространението на клипове е лесно и очаквано. Разбира се освен безплатните канали като YouTube , може да използвате и платени канали, в които да дистрибутирате видеоклипа – ads.youtube, Facebook Social ads, Google Ad Words.
Последна промяна на 8 ноември, 2012